Кабмін відкликав подання про призначення Саакашвілі - журналіст

Кабмін відкликав подання про призначення Саакашвілі - журналіст

Фото: УНІАН

За словами Бутусова, у фракції "Слуга народу" не змогли зібрати необхідної кількість голосів.

Кабмін відкликав з Верховної Ради подання на призначення Міхеіла Саакашвілі віцепрем'єр-міністром з реформ.

Про це написав на своїй сторінці у Facebook головний редактор видання "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов.

"Призначення Міхеіла Саакашвілі у фракції "Слуга народу" заблоковано. У фракції "Слуга народу" після довгих переговорів вдалося зібрати близько 140-170 голосів за призначення Саакашвілі з 248 депутатів, водночас у партійному чаті готовність голосувати публічно заявили трохи більше 100 депутатів", - наголосив він.

За словами Бутусова, голосів немає через небажання президента Володимира Зеленського виступати зараз публічно на підтримку Саакашвілі.

"Щоб Саакашвілі зібрав 226 голосів, "Слуги" повинні дати гарантовано 190-200 голосів своєї фракції з 248. Можливо, щось зміниться, адже президентом правлять емоції, але зараз ОП дала відбій. Замість голови ОП Андрія Єрмака завдання збирання голосів перекладено на главу фракції Давида Арахамію - тобто навіть статус парламентера знижений", - додав журналіст.

Водночас Бутусов зазначив, що нині розглядається варіант висунення Саакашвілі на виборах мера в Одесі як кандидата від "Слуги народу" з максимальною політичною та фінансовою підтримкою влади.

Окремо журналіст розповів, що також було провалено ідею призначення колишнього заступника генпрокурора Давіда Сакварелідзе очільником Державного бюро розслідувань.

"Ідею призначити Давіда висунув сам президент Зеленський, озвучив її широкому колу своєї команди, і багато хто почав уже вітати Давіда. Але з самим Сакварелідзе досі ніхто з ОП навіть не розмовляв. Тож слова залишаються словами", - резюмував він.

Кабмин отозвал из Верховной Рады представление на назначение Михаила Саакашвили вице-премьер-министром по реформам....

Опубликовано Юрием Бутусовым Вторник, 28 апреля 2020 г.

Згодом "Українська правда" з посиланням на джерела у фракції "Голос" повідомила, що Саакашвілі говорить депутатам уже більше про позицію радника Зеленського.

"У нас зараз зустріч, Міхо говорить вже більше про позицію радника Зеленського. Очевидно, що "слуги" прокатали його", - розповіли депутати.

Водночас інші парламентарі сказали виданню, що Офіс президента нібито не намагався збирати голоси щодо призначення Саакашвілі.

Також зазначається, що Кабмін нібито не надсилав до Верховної Ради документи щодо Саакашвілі, це робив прем'єр – але "сьогодні наче відкликав" подання.

Нагадаємо, 22 квітня у "Слузі народу" повідомили, що лідера українського "Руху нових сил" та колишнього президента Грузії Міхеіла Саакашвілі можуть призначити віцепрем’єром із питань реформ. Сам Саакашвілі підтвердив, що отримав пропозицію від президента України Володимира Зеленського увійти до складу Кабміну. Політик зауважив, що пов’язує з командою Зеленського великі надії для України і готовий працювати у непростий час, коли на країну чекає дуже складний період. Водночас, на думку експертів, можливий прихід до влади Саакашвілі принесе чимало конфліктів до команди президента, а також це може стати його першою сходинкою на шляху до прем’єрства.

За кілька днів, 24 квітня, Саакашвілі провів зустріч із фракцією "Слуга народу", аби переконати депутатів підтримати його кандидатуру. Він зазначив, що президент доручив йому вести перемовини із Міжнародним валютним фондом. Також Саакашвілі планує займатися дерегуляцією бізнесу. Однак після зустрічі голоси у пропрезидентській фракції розділилися приблизно порівну. Сам же Саакашвілі впевнений у підтримці як Зеленського, так і фракції "Слуги народу", та готовий до голосування.

Водночас у Грузії можливе призначення Саакашвілі сприйняли вкрай негативно. Прем’єр-міністр країни Георгій Гахарія заявив, що там можуть навіть відкликати свого посла з України, якщо таке призначення відбудеться. Він зазначив, що з боку стратегічного партнера Грузії "категорично неприйнятно" призначати на високу посаду особу, яка засуджена в Грузії за досить тяжкий злочин і перебуває в розшуку. У відповідь на це голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія порадив грузинам "не тиснути на Україну" і зазначив, що вважає такі заяви "політичним шантажем".

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація