Кабмін запровадив нові санкції проти Росії

Кабмін запровадив нові санкції проти Росії

Фото: Getty Images

Це відповідь на дії РФ.

15 травня Кабмін України запровадив нові торговельні обмеження проти Росії – уряд заборонив ввезення низки російських товарів та запровадив нові мита та квоти на товари з РФ.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання уряду.

Так, Україна розширює заборону на ввезення з Росії транспортних засобів, мінеральних добрив, деяких видів промислової продукції, цементу тощо.

Також Україна запроваджує мита на російські товари та встановлює квоти на їхнє ввезення. Планується, що доходи від нових російських мит будуть направлені до спеціального фонду, направленого на стимулювання імпортозаміщення.

Спеціальне мито розповсюджується на всі товари походженням з РФ. Виняток становлять чутливий імпорт, такий як вугілля, кокс, бензин, скраплений газ та фармацевтична продукція.  

Так, від 1 серпня цього року під час ввезення на митну територію України російських товарів, незалежно від інших видів мита, запроваджується спеціальне мито у відсотках до митної вартості товарів за визначеними ставками. 

Загальна вартість товарів, ввезення яких уряд планує заборонити з Росії, складає 510 мільйонів доларів на рік.

Нові торговельні обмеження України є відповіддю України на торговельні обмеження Росії, зокрема щодо заборони постачання її нафтопродуктів до України, а також заборони на ввезення до Росії низки товарів.

Раніше прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв оголосив, що Росія встановлює заборону на експорт нафти і нафтопродуктів до України. За його словами, деякі російські товари можна буде вивозити до України лише після спеціального дозволу. Заборона почне діяти від 1 червня 2019-го. Водночас до Росії заборонили ввозити бюстгалтери, шкарпетки та емальовані каструлі з України. Під ембарго також потрапила продукція українського машинобудування.

ТСН.ua вже дізнався, як це рішення росіян вплине на нафтовий ринок України, чи підвищаться ціни на паливо і чи очікувати на його дефіцит.

У Мінекономрозвитку заявили, що нові санкції Росії проти України – недружній, але очікуваний крок. У Міністерстві наголосили, що протягом останніх років уряд України доклав значних зусиль, аби поступово замістити імпорт товарів з Росії як за рахунок нарощування обсягів внутрішнього виробництва, так і через переорієнтацію експорту на внутрішній ринок та диверсифікацію напрямів поставок з інших країн, зокрема ЄС.

У ПАРЄ змінюють документ, який вів до зняття санкцій з Росії 

У ПАРЄ змінюють документ, який вів до зняття санкцій з Росії 

Повʼязані теми:

Наступна публікація