Кабмін зобов'язав скандальний ОПЗ взяти непотрібну позику на мільярди гривень – прокуратура

Кабмін зобов'язав скандальний ОПЗ взяти непотрібну позику на мільярди гривень – прокуратура

ОПЗ платила відсотки по непотрібному позикою / Фото: УНІАН

Підприємство сплатило відсотки за непотрібним кредитом.

Український уряд зобов'язав "Одеський припортовий завод" взяти 5 мільярдів непотрібної позики. Про це на своїй сторінці у соціальній мережі написав заступник генерального прокурора Давід Сакварелідзе.

За його словами, за ці кошти підприємство зобов'язали закупити газ за стовідсотковою передоплатою. При цьому, на той момент ОПЗ мав кошти для придбання природного газу  і не потребував позики.

"Так, правоохоронними органами отримані відомості про те, що розпорядженням Кабінету Міністрів України від 03.12.2014 "Про заходи щодо стабілізації роботи ВАТ "ОПЗ" підприємство зобов'язали отримати в Державному ощадному банку України кредит на суму 5 млрд гривень... Із допитів посадових осіб публічного акціонерного товариства випливає, що підприємство на той момент мало кошти для придбання природного газу в обсягах, необхідних для ведення господарської діяльності, і не має потреби у позиці. Незважаючи на це, ПАТ "Одеський припортовий завод" сплатило відсотки за непотрібним кредиту в сумі близько 700 мільйонів гривень, які доцільно було б направити на розвиток підприємства", - йдеться в повідомленні Сакварелідзе в Facebook.

 

Прокуратура Одеської області інформує про хід розслідування кримінального провадження за фактом зловживань на ПАТ "...

Опубліковано Davit Sakvarelidze 29 грудня 2015 р.

Також у прокуратурі встановили, що в травні цього року Фонд держмайна України ввів до складу керівництва і наділив повноваженнями управляти фінансовою і зовнішньоекономічною діяльністю особи, що раніше не мали відношення до його діяльності.

"Згодом саме вони уклали з новими іноземними фірмами ряд договорів про продаж продукції за цінами, що не відповідають ринковим. У тому числі 22 жовтня 2015 року укладено договір з австрійською фірмою про переробку давальницької сировини (толінгу). Отже, такі дії призвели до недоотримання ПАТ "Одеський припортовий завод" прибутку, що може спричинити до зниження інвестиційної привабливості державного підприємства, а відповідно і його вартості у разі можливої приватизації", - додав заступник глави ГПУ.

Наразі досудове розслідування у кримінальному провадженні триває.

Як повідомлялося раніше, на Одеському припортовому заводі виявлені корупційні схеми на 4 млрд гривень. У Національному антикорупційному бюро заявили, що хочуть допитати екс-нардепа Миколу Мартиненка і главу Одеської області Міхеіла Саакашвілі в справі державного ОПЗ.

Повʼязані теми:

Наступна публікація