Кацуба відмовився свідчити у справі про скандальні бурові "вишки Бойка" - Луценко

Кацуба відмовився свідчити у справі про скандальні бурові "вишки Бойка" - Луценко

Фото: УНІАН

Наразі не вистачає підстав для порушення справи проти Юрія Бойко.

Екс-заступник голови НАК "Нафтогаз України" Олександр Кацуба, якого затримали за підозрою у злочинній змові з метою розкрадання державних коштів в особливо великих розмірах, відмовився співпрацювати зі слідством.

Про це в інтерв'ю програмі "Лівий берег з Сонею Кошкіною" розповів генеральний прокурор України Юрій Луценко, передає LB.ua.

За словами Юрія Луценка, Кацуба відмовився дати свідчення стосовно Юрія Бойка у справі про скандальні бурові "вишки Бойка".

"Я пропонував йому (Кацубі - ред.) - згідно із законом - піти на угоду зі слідством, розкрити ім'я того, хто змусив його вкрасти півмільярда. Його відповідь: "Ніхто". Окей, буде сидіти сам. Батько у нього дуже активний, шле мені різних прохачів. Я зустрічався з ним особисто і сказав, що іншого варіанту немає: "У тебе два сини. Обоє керували "Нафтогазом". Після обох зникли мільярди". Старший (Сергій Кацуба - ред.) якраз і вів "вишки". Якщо чесно, складається враження - згідно інформації, яку ми маємо - що вони в більшій мірі вишки Кацуби, ніж Бойка. Якщо він дасть покази на Юрія Бойка, можливо, вони ще стануть такими", - розповів Луценко.

Водночас генеральний прокурор розповів про неможливість притягнення Бойка до відповідальності у справі по вишках, оскільки для порушення провадження потрібно провести оцінку реальної вартості бурових платформ, а вони перебувають в окупованому Криму.

"Є інший шлях - розкрити офшори. Дізнатися, чи пов'язаний він (Бойко - ред.) з ними, чи залишив частину коштів, які проходили через компанію, собі або довіреним особам", - пояснив Луценко.

Наразі не вистачає підстав для порушення справи.

Нагадаємо, генпрокурор Юрій Луценко повідомляв, що Олександр Кацуба причетний до привласнення 449, 9 млн. гривень коштів "Нафтогазу". Він був затриманий за статтями 255 (створення злочинної організації) і 191 (привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем).

Також зазначимо, що 2011 року за бурові платформи вартістю 250 млн. доларів Україна зі скандалом заплатила 400 мільйонів за кожну. Закупівлю контролював екс-міністр енергетики Юрій Бойко, Сергій Кацуба був куратором цієї оборудки. Бойко так і не зміг довести, що чесно купив вишки.

Повʼязані теми:

Наступна публікація