"Капітуляційний" скандал: депутати звинуватили уряд у зраді України на Донбасі

"Капітуляційний" скандал: депутати звинуватили уряд у зраді України на Донбасі

Ініціативи щодо налагодження порозуміння з окупованими територіями отримали дуже різкі оцінки.

Фракція "Самопоміч" звинувачує у зрадництві уряд України і закликає Службу безпеки вивчити розпорядженні Кабміну про внутрішню політику на окупованих територіях Донбасу. У Гройсмана ж підозрами депутатів обурені та виправдовуються, що виявляють турботу про українських громадян та м'яку соціальну реінтеграцію окупованих територій, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

План наведення деяких економічних та соціально-культурних мостів з окупованою частиною Донбасу ініціювало засноване торік так зване "Мінокупації". У документі, який вийшов з-під пера українського уряду, немає жодних згадок про російську агресію, а окуповані території називаються неконтрольованими – без пояснення, чому саме це так. Серед заходів у документі є доволі дискусійні пункти, наприклад, гарантії виплати зарплат на об'єктах "Укренерго" та "Укрзалізниці", які бойовики оголосили націоналізованими. Ця урядова ініціатива не на жарт збентежила частину депутатів: "Самопоміч" зажадала, щоби спецслужби пошукали в уряді зрадників. Там також обурені заохоченням використання російської мови та примиренням із сепаратистами – замість розслідування їхніх злочинів.

Реінтеграція Донбасу: "Самопоміч" звинувачує уряд України у зрадництві

Реінтеграція Донбасу: "Самопоміч" звинувачує уряд України у зрадництві

Заява нардепів збурила парламент. Політики обурювалися збереженню торгівлі на окупованих територіях і називали ініціаторами подібних ініціатив олігархів і Росію. У відповідь представник Блоку Петра Порошенка з Донеччини нардеп Дмитро Лубінець закликав дивитися на ситуацію під іншим кутом зору. "Замість того, щоби розхитувати ситуацію, роз'єднувати країну і знову ділити її на сорти, ми повинні її з'єднувати", - наголосив він. Куди жорсткішою була реакція уряду - прем'єр Володимир Гройсман назвав депутатські підозри "маренням сивої кобили".

Урядовці акцентують увагу на гуманітарних аспектах, зокрема можливості навчання дітей зі шкіл непідконтрольної території в українських університетах. Проблемні моменти чиновники в коментарях уникають, натомість наголошують на "реінтеграції людей і територій в єдиний конституційний простір України".

Кулуарні чутки про те, що влада вирішила піти на певні поступки Москві, і саме тому у тексті урядового документу використані м'які та обережні формулювання, звісно, офіційно ніхто не коментує. Проте колишній ключовий учасник мінського процесу Роман Безсмертний не вважає цей документ аж таким небезпечним троянським конем. "Я знаю, що цей документ діяти не буде. Проти особи, яка підпише документ, чи вчинить дії пов'язані з перерахуванням коштів чи вчинення адміністративних дій, через декілька хвилин можна відкривати кримінальну справу. Я не вірю в дію цього документу", - зізнався він. Та й суспільство, переконаний Безсмертний, не подарує владі капітулянтства.

Противники поступок уже певний час насторожі: побоювання сколихнула перемога Дональда Трампа на виборах у США, а потім – жвава дискусія, ініційована статтею Віктора Пінчука, де він припустив, що з Росією можна домовитись про мир на Донбасі в обмін на відмову України від вступу до ЄС і НАТО. Президент та урядовці у відповідь бойкотували ланч Пінчука на форумі у Давосі. Проте мінський процес у глухому куті, а тривога про майбутнє, як ніколи, сильна.

Кореспондент ТСН Марія Васильєва

Повʼязані теми:

Наступна публікація