Керченський міст ніхто не підриватиме, він сам завалиться – командувач ВМС України

Керченський міст ніхто не підриватиме, він сам завалиться – командувач ВМС України

Фото: Associated Press

Адмірал заперечує, що полонені Росією моряки мали на меті вчинити диверсію супроти мосту.

Українські моряки, котрі потрапили в полон росіян поблизу Керченської затоки наприкінці минулого року, виконували перехід із Одеси до Бердянська та Маріуполя. Про це заявив командувач Військово-морських сил України адмірал Ігор Воронченко в інтерв’ю виданню Настоящее время.

"Це був спланований перехід для виконання рішення Ради національної безпеки про нарощування нашого корабельно-катерного угруповання. Вони, відповідно до плану, здійснювали перехід з пункту базування "Одеса" в пункт базування "Бердянськ" і "Маріуполь". Той факт, що на борту катерів знаходилися курсанти нашого військового інституту на стажуванні, ще раз підтверджує, що ми робили мирний перехід", - наголосив він.

Росіяни тримають у таємниці реальний стан здоров'я полонених моряків

Росіяни тримають у таємниці реальний стан здоров'я полонених моряків

Воронченко категорично відкинув версію про можливість диверсії з боку українських моряків стосовно нещодавно побудованого мосту з Росії до окупованого нею Криму. "Те, що там якісь чутки поширює президент Російської Федерації, вони йшли підривати міст – та кому цей міст ваш потрібен! Навіть за наявності того озброєння на катерах. Ну, це абсурд – йти якимись камікадзе підривати той міст. Він і так завалиться через кілька років, тому що спроектований невірно і стоїть на зламі тектонічних плит", - зауважив адмірал.

Нагадаємо, вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід до Керченської протоки українському буксиру "Яни Капу" і двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь". Для цього росіяни перегородили рух під Кримським мостом танкером і навіть вдалися до тарану буксира прикордонним кораблем "Дон". Увечері того ж дня російські кораблі напали на них і захопили, при цьому, за даними української влади, поранивши щонайменше шістьох українських моряків та захопивши інших у полон. 

Згодом так звані суди в анексованому Криму заарештували їх на два місяці. Після цього моряків доправили в СІЗО у Москві. Усіх їх звинувачують у нібито незаконному перетині російського кордону. Пізніше всі українські моряки визнали себе військовополоненими Росії.

У середині січня 2019 року суди у Москві розглянули питання подовження запобіжного заходу морякам. Клопотання адвокатів про поводження з ними як з військовополоненими або ж зміну запобіжного заходу судді відхилили і подовжили їм арешти до 24-26 квітня.

Повʼязані теми:

Наступна публікація