Китайський посол озвучив позицію Пекіна щодо продажу "Мотор Січі" і розкритикував Болтона

Китайський посол озвучив позицію Пекіна щодо продажу "Мотор Січі" і розкритикував Болтона

Фото: УНІАН

Дипломат вважає, що США не повинні втручатися у комерційну діяльність інших країн.

Уряд Китайської Народної Республіки не бере участі в угоді щодо продажу українського підприємства "Мотор Січ" китайським компаніям.

Про це на брифінгу у Києві 30 серпня заявив китайський посол в Україні Ду Вей, передає Радіо Свобода

"Нам складно спрогнозувати, як буде далі. Але ми не беремо участі й не втручаємося в цю угоду", – сказав він.

Ду Вей також розкритикував заяви радника президента США Дональда Трамп з питань національної безпеки Джона Болтона щодо можливого продажу "Мотор Січі".

"На жаль, в період перебування в Києві, пан Болтон висловився в безвідповідальному ключі щодо відносин між Китаєм і Україною, у зв’язку з чим китайська сторона висловлює глибокий жаль", – сказав дипломат, додавши, що у комерційні питання іншої країни не повинні втручатися ззовні.

"Комерційна діяльність повинна регулюватися ринковими правилами, і жодна країна не може впливати на цю справу", – сказав Ду Вей.

Раніше радник президента США з національної безпеки Джон Болтон заявив, що продаж підприємства "Мотор Січ" є важливим питанням не тільки для України, а й Сполучених Штатів, Європи, Японії, Австралії та Канади. 

"Йдеться про зусилля Китаю використати позитивний торгівельний баланс країни для того, щоб отримати економічні важелі у різних країнах, щоб отримати зиск від оборонних технологій, розроблених іншими країнами. Ми в США маємо важелі, щоб захистити наші механізми, які стосуються національної безпеки. Україна теж мала б розглянути таку можливість", - наголосив він. 

За його словами, українська влада має оцінити всі можливості щодо укладання або відвернення угоди про продаж підприємства. 

США готові приєднатися до Нормандського формату переговорів у разі потреби - Джон Болтон

США готові приєднатися до Нормандського формату переговорів у разі потреби - Джон Болтон

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація