"Клептократичний режим Кремля". У Світовому конгресі українців відреагували на рішення Генпрокуратури РФ

"Клептократичний режим Кремля". У Світовому конгресі українців відреагували на рішення Генпрокуратури РФ

"Клептократичний режим Кремля". У Світовому конгресі українців відреагували на рішення Генпрокуратури РФ

Фото: Світовий конгрес українців

Силовики назвали діяльність СКУ загрозою для національної безпеки Росії.

У Світовому конгресі українців (Канада) рішення Генпрокуратури РФ про визнання СКУ загрозою для нацбезпеки Росії назвали продовженням репресивної політики РФ, спрямованої на ліквідацію українських громадських організацій у Росії.

"Також цей крок демонструє побоювання президента Російської Федерації Володимира Путіна, що демократичні принципи, які сповідує український народ, призведуть до знищення клептократичного режиму Кремля", - ідеться в заяві СКУ.

"Ні Світовий конгрес українців, ні його складові організації не становлять жодної загрози національній безпеці Росії. Ми стоїмо разом із миролюбним народом Росії, який хоче жити в державі, що поважає гідність свого народу. СКУ закликає російський режим Володимира Путіна вивести свої війська і спецслужби зі Східної України і Криму та припинити незаконну окупацію, порушення людських прав і триваючу військову агресію проти українського народу", - заявив президент СКУ Павло Грод.

У СКУ нагадали, що нещодавно виступили за невизнання російських паспортів, виданих українським громадянам у Криму та на окупованих територіях Донбасу.

"Ми вітаємо рішення уряду Канади не визнавати ці документи та закликаємо міжнародне співтовариство наслідувати його приклад, оскільки це є ще однією атакою на український суверенітет", - сказав Грод.

Світовий конгрес українців - неурядова організація, яка об'єднує в собі українські організації в 62 країнах світу, де проживає 20-мільйонна українська діаспора. Найбільше українців за межами України проживає саме на території Російської Федерації.

"Заборона українцям Росії співпрацювати з СКУ - це ще одна спроба залякати, пригнітити й безповоротно асимілювати їх. Хоча таке рішення російської влади є ще одним знаком честі для СКУ, ми дуже стурбовані щодо безпеки провідників та членів українських громадських організацій на території Російської Федерації. Немає сумніву в тому, що російський уряд не вагається, щоб залякати або ліквідувати свою політичну опозицію як в країні, так і за кордоном", - заявили в СКУ.

Сьогодні в Росії живуть мільйони українців.

"Це наш український народ i СКУ буде захищати його інтереси та інтереси усіх українців, де б вони не проживали", - запевнив Грод.

Перед цим МЗС України висловило протест проти визнання Генпрокуратурою РФ "небажаною" діяльність Світового конгресу українців.

Повʼязані теми:

Наступна публікація