Кличко у відеозверненні розповів про зустріч із Зеленським, який хоче розділити владу в Києві

Кличко у відеозверненні розповів про зустріч із Зеленським, який хоче розділити владу в Києві

Фото: ТСН.ua/Юлія Желонкіна

Столичний голова вважає, що це повернення до методів часів Віктора Януковича.

Президент Володимир Зеленський на зустрічі із мером Києва Віталієм Кличком підтвердив інформацію про те, що збирається призначити на посаду голови Київської міської державної адміністрації свою людину.

Про це Кличко повідомив у спеціальному відеозверненні.

"Так, дійсно вчора (10 липня 2019 року - ред.) у мене ввечері відбулась зустріч із президентом Зеленським. Говорили спокійно. Президент підтвердив чутки, що ходять уже давно, про розподіл повноважень. Голова КМДА - його вертикаль, і він збирається туди призначити свою людину", - сказав він.

Віталій Кличко сказав президенту про те, що ініціатива глави держави - позбавлення мера виконавчих повноважень - це повернення методів Януковича. "Позбавлення Києва самоврядування, коли мер виконує декларативну функцію, а містом керує призначена зверху людина, яку громада не обирає і яка не несе жодних зобов'язань, такого немає в жодній європейській столиці, в жодному місті. Я переконаний і озвучив це, що, якщо так потрібно мати в столиці свого мера, нехай відбудуться дострокові вибори. Нехай кияни оберуть того, кому вони довіряють", - заявив мер.

Віталій Кличко наразі очолює і мерію Києва і КМДА (виконавча влада). 

Зазначимо, що питання розподілу повноважень мера Києва і голови КМДА порушувалось за різних президентів. Так, 11 лютого 2002 року в розпал виборчої кампанії тодішній президент Леонід Кучма підписав укази, звільнивши мера Олександра Омельченка з посади глави КМДА і призначивши в. о. голови КМДА Ігоря Шовкуна. Наступного разу питання суміщення посад мера і голови КМДА було піднято в 2003 році у зв'язку з досягненням Омельченком граничного для держслужбовців 65-річного віку. Тоді президент попросив Конституційний суд роз'яснити низку положень Конституції, закону "Про місцеве самоврядування" та закону "Про столицю України - місто-герой Київ" та 25 грудня 2003 року отримав відповідь:

"На основі системного аналізу положень Конституції України ( 254к/96-ВР ) і чинного законодавства можна дійти висновку, що Київську міську державну адміністрацію може очолювати лише особа, обрана Київським міським головою, яка Президентом України призначається головою Київської міської державної адміністрації. Як голова Київської міської державної адміністрації Київський міський голова  з питань здійснення виконавчої влади є відповідальним перед Президентом України і Кабінетом Міністрів України, підзвітним і підконтрольним Кабінету Міністрів України. На посадову особу, яка є Київським міським головою і одночасно головою Київської міської державної адміністрації, не поширюються вимоги про граничний вік перебування на державній службі, передбачені частиною першою статті 23 Закону України "Про державну службу" ( 3723-12 )".

16 листопада 2010 року тодішній президент Янукович звільнив голову Київської міської державної адміністрації Леоніда Черновецького і призначив замість нього його першого заступника Олександра Попова, який не був обраний мером. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація