Клімкін переконаний, що винні у трагедії МН-17 будуть притягнуті до відповідальності

Клімкін переконаний, що винні у трагедії МН-17 будуть притягнуті до відповідальності

Фото: УНІАН

Тому українсько-нідерландська співпраця є надзвичайно важливою.

Посол Нідерландів Кейс Кломпенхаувер під час зустрічі з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним зазначив, що солідарність українців з нідерландським народом стосовно трагедії рейсу МН-17 назавжди залишиться у пам'яті.

Про це пише Укрінформ.

Сторони також висловили впевненість, що винні у збитті літака рейсу МН-17 будуть притягнені до відповідальності. Міністр та посол висловили впевненість, що винні у збитті літака рейсу МН-17 будуть притягнені до відповідальності, а  українсько-нідерландська співпраця у цій сфері є надзвичайно важливою.

Під час бесіди констатувалося, що трагедія МН-17, як і нідерландський референдум щодо угоди про асоціацію між Україною та ЄС, стали серйозними іспитами у двосторонніх відносинах, які були витримані в дусі дружби та взаємної довіри між двома народами.

Світ вшановує пам'ять загиблих пасажирів малайзійського літака над Україною

Світ вшановує пам'ять загиблих пасажирів малайзійського літака над Україною

Нагадаємо, 17 липня 2014 року в зоні збройного протистояння на сході України був збитий Боїнг 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 з Амстердама в Куала-Лумпура. Трагедія сталася на сході Донецької області в районі села Грабово, розташованого неподалік від Тореза. Всі 298 осіб, які перебували на борту, загинули.

Світ вшановує пам'ять загиблих пасажирів малайзійського літака над Україною

Світ вшановує пам'ять загиблих пасажирів малайзійського літака над Україною

14 липня Малайзія внесла до Ради Безпеки ООН проект резолюції про створення міжнародного трибуналу з розслідування падіння Boeing 777 над Донбасом. Цю ідею підтримали також Нідерланди, Україна, Австралія і Бельгія. У Кремлі ж визнали цей крок передчасним і заблокували документ.

13 жовтня 2015 року Рада Безпеки Нідерландів оприлюднив власний звіт по авіакатастрофі пасажирського лайнера Boeing 777 "Малайзійських авіаліній". Згідно з документом, літак був уражений частинами ракети 9N314M, випущеної з ПЗРК "Бук"; було встановлено, що вихідна точка запуску розташована на території близько 320 квадратних кілометрів на території східної України.

У січні 2016 року родичі пасажирів, які загинули в результаті аварії MH17, закликали прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте почати глобальну кампанію, щоб домогтися публікації даних радіолокаційного контролю. Члени 18 сімей висловили впевненість, що це допоможе встановити, хто саме збив авіалайнер над Донбасом 17 липня 2014 року.

Пізніше розслідування показало, що "Боїнг" був збитий ракетою серії 9М38, використовуваної в зенітно-ракетний комплекс "Бук". Установка була доставлена з Росії і запущена з території, яка контролювалася тоді сепаратистами. Фрагменти ракети серії "Бук" були виявлені при розтині тіл членів екіпажу, так і в одному з віконних прорізів кабіни літака.

Міжнародній слідчій групі вдалося встановити більшу частину маршруту, яким ЗРК "Бук" прямував на територію України, а також маршрут його руху у зворотному напрямку. За версією слідства, комплекс переміщувався з території Росії на територію Східної України і пізніше вивезений назад в РФ на білому тягачі марки Volvo.

Висновки МСГ фактично збігаються з результатами розслідування групи Bellingcat - експертно-журналістської організації, що займаються незалежними розслідуваннями з відкритих джерел.

Повʼязані теми:

Наступна публікація