Клімкін в ООН назвав головні загрози для світу

Клімкін в ООН назвав головні загрози для світу

Фото: УНІАН

Використання зброї масового знищення - це лише один із найбільш помітних проявів, що ставить під загрозу всю систему міжнародного права.

Порушення РФ міжнародних домовленостей, передусім Будапештського меморандуму, створило умови, коли такі угоди не можуть гарантувати мир і нерозповсюдження ядерної зброї у світі.

На цьому заявив на міністерському засіданні РБ ООН глава МЗС України Павло Клімкін, - пише Укрінформ. 

"Коли в 1990-х роках Україна добровільно знищила третій за розмірами ядерний арсенал у світі, ми були переконані у верховенстві таких міжнародних принципів, як недоторканість міжнародних кордонів, а також територіальна цілісність і суверенітет", - зауважив український міністр на обговореннях, присвячених нерозповсюдженню зброї масового знищення.

Північна Корея може запустити нову міжконтинентальну ракету

Північна Корея може запустити нову міжконтинентальну ракету

Водночас, за його словами, зараз Україна все ще високо цінує ці принципи. "Але ми усвідомили, що вони не є сакральними для всіх. Ми були надто наївними", - зазначив Клімкін. У цьому зв'язку він підкреслив, що "порушення міжнародного права, у тому числі у сфері нерозповсюдження, є однією з найважливіших загроз для міжнародного миру та безпеки". Він наголосив, що використання зброї масового знищення - це лише один із найбільш помітних проявів, що ставить під загрозу всю систему міжнародного права.

"Розповіді Росії про те, що вона не порушила Будапештський меморандум, оскільки ядерна зброя не використовувалася проти моєї країни, є ще однією цинічною маніпуляцією фактами", - зазначив глава українського МЗС.

Зараз це лише заохочуватиме режими, які прагнуть посилити свій ядерний потенціал та безумовно матиме вплив на глобальну архітектуру нерозповсюдження.

Повʼязані теми:

Наступна публікація