Клімкін відповів NYT на статтю про "український слід" в ракетах КНДР

Клімкін відповів NYT на статтю про "український слід" в ракетах КНДР

Павло Клімкін / Фото: УНІАН

Глава МЗС закликає до міжнародного розслідування. 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін надіслав лист до редакції американського видання The New York Times, яке раніше опублікувало статтю про нібито можливе використання українських двигунів у балістичних ракетах КНДР.

Урядовець наголосив, що занепокоєний даними, опублікованими в матеріалі без жодних доказів. 

"Як міністр закордонних справ України, а також підготовлений аерофізик, я хочу сказати, що моя країна не могла брати участь у сприянні ракетної програми в Північній Кореї", - йдеться у листі Клімкіна, опублікованому на сайті видання.

Очільник МЗС наголосив, що лінії для будівництва ракет RD-250  в Україні були виведені з експлуатації 1992 року, а інструкції щодо виготовлення ракет під захистом високого рівня та охороною сил безпеки.

Також Клімкін висловив сумнів, що КНДР могла сама здійснити успішні запуски ракет.

"Але я сумніваюся, що Північна Корея могла б досягти того, що вона зробила без сторонньої допомоги. Глобальна спільнота тепер має зібратися, щоб провести міжнародне розслідування, щоб дізнатись, хто за це відповідає", - вказано у тексті листа.  

Нагадаємо,  14 серпня американське видання New York Times із посиланням на експертний аналіз і оцінки з боку американських спецслужб повідомило, що успіх Північної Кореї в тестуванні міжконтинентальної балістичної ракети став можливим завдяки придбанню потужних ракетних двигунів на чорному ринку, швидше за все, з українського заводу.

Секретар РНБО Олександр Турчинов наголосив, що підприємства українського оборонного та авіакосмічного комплексу не постачали зброю та військові технології до Північної Кореї

Американські ЗМІ допускають, що українці роблять двигуни для північнокорейських ракет

Американські ЗМІ допускають, що українці роблять двигуни для північнокорейських ракет

В українській компанії "Південмаш" заявили, що стаття New York Times має провокаційний характер і додали, що факти, викладені в публікації, не відповідають дійсності. Зокрема, "Південмаш" не є основним виробником ракет для РФ і взагалі не постачає до РФ ані ракети, ані їхні деталі та складальні одиниці, у тому числі, ракетні двигуни, а також немає жодного стосунку до ракетних програм КНДР. 

Експерт Майкл Ельман, на основі слів якого була написана стаття, наголосив, що не вірить в те що українська влада знала чи сприяла тому, що двигуни походять з України.  

"Безпідставним фейком" запуск ракет КНДР за допомогою українських двигунів назвав і президент України Петро Порошенко. 

   

Повʼязані теми:

Наступна публікація