Коли запрацює нова Рада: усі парламентські дедлайни

Коли запрацює нова Рада: усі парламентські дедлайни

Фото: УНІАН

Перше засідання Верховної ради можуть провести вже 24 серпня – на День Незалежності.

В Україні завершилися передчасні вибори до Верховної ради, втім, днем виборів все не обмежується. Від сьогодні ЦВК має 15 днів на підрахунки голосів – тож, не пізніше 5 серпня ми дізнаємося поіменно усіх 424 новообраних народних депутатів.

Як йдеться в сюжеті ТСН, не пізніше 10 серпня результати голосування мають опублікувати в офіційній пресі. Далі, щоб зібратися на перше засідання, у новообраної Верховної Ради є 30 днів. Тобто, парламент має запрацювати не пізніше 9-го вересня. 

Після цього ще 30 днів – до 8-го жовтня – у народних депутатів є на формування коаліції. Потім на нас чекає прем'єріада – розподіл міністерських портфелів і створення нового Кабміну.

У команді президента є оптимістичний прогноз. За словами представника Зеленського в парламенті, якщо ЦВК не буде тягнути до крайніх термінів, то перше засідання Верховної ради можна провести 24 серпня.

Водночас, ми підрахували скільки крісел у новому парламенті можуть зайняти представники п’ятірки політсил-лідерів. Так, за даними Національного екзитполу, "Слугу народу" у Раді представлятимуть 126 депутатів (126  депутатів – тут і далі у дужках - за даними екзитполу ТСН), "Опозиційна платформа — За Життя" отримає 33 місця в Раді (36 депутатів) ; "Європейська Солідарність" — 26 (24 депутати), "Батьківщина" — 22 (22 нардепів),  "Голос" — 18 народних (17 нардепів) за даними обох екзитполів.

Фото: ТСН.ua

Президент України Володимир Зеленський під час інавгураційної промови в стінах парламенту заявив, що розпускає Верховну Раду. Вранці 21 травня в Адміністрації президента відбулись консультації із спікером Андрієм Парубієм, його заступниками, лідерами фракцій і депутатських об'єднань. 

21 травня на сайті президента було опубліковано указ № 303/2019 про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів на 21 липня цього року. 

Як повідомили в прес-службі Володимира Зеленського, головний аргумент для розпуску - "дуже низька довіра громадян до парламенту". Юридична підстава для розпуску – з 2016 року не існувало коаліції. Згодом представник команди президента Андрій Богдан заявив про можливе зменшення строків тендерних закупівель, які будуть проводитися ЦВК для провдення виборів до ВРУ. 

Представники фракцій "Народний фронт" і Блок Петра Порошенка назвали рішення сумнівним із точки зору дотримання норм законодавства, але готові до парламентської кампанії.

Політичні дедлайни: коли має запрацювати новообраний парламент

Політичні дедлайни: коли має запрацювати новообраний парламент
Стаття з добірки новин:
Результати виборів до Ради
Наступна публікація