Успішний банкір та чотириразовий міністр: хто такий Сергій Тігіпко і які у нього шанси очолити Кабмін

Успішний банкір та чотириразовий міністр: хто такий Сергій Тігіпко і які у нього шанси очолити Кабмін

Фото: ТСН.ua

Зеленський та Гончарук підтверджують перемовини із Тігіпком.

Увечері 25 лютого українськими ЗМІ поширилися новина із посиланнями на джерела, що президент України Володимир Зеленський провів перемовини із колишнім депутатом та бізнесменом Сергієм Тігіпком і вже начебто затвердив його на посаді нового прем’єр-міністра. Джерела деяких ЗМІ запевняли, що питання "вирішене на 99%". За їхніми даними, Гончарук повинен піти за власним бажанням, а Рада збереться на позачергову сесію для затвердження його заяви і призначення Тігіпка.

Водночас, інші джерела уточнюють, що перемовини із Тігіпком дійсно тривають, але не на посаду прем’єра, а на посаду віцепрем’єра з питань економіки та промисловості. Цього не приховують і представники влади – і Зеленський, і Гончарук підтвердили, що говорили із бізнесменом щодо посади в уряді. "Я дійсно зараз із багатьма людьми веду співбесіди. І з паном Тігіпком я теж зустрічався. Це правда", - заявив президент.

ТСН.ua розповідає біографію Сергія Тігіпка та чи дійсно він може стати новим прем’єр-міністром України.

Майбутній український політик та бізнесмен народився 1960 року у селі Дрегенешти, яке розташоване в Молдові. Освіту здобував у Дніпропетровському металургійному університеті за фахом інженер-металург. Також він 1997 року захистив дисертацію на тему "Формування і державне регулювання системи комерційних банків України" і став кандидатом економічних наук.

Після закінчення університету працював у дніпропетровському комсомолі, а у вересні 1989 року став першим секретарем Дніпропетровського обласного комітету ЛКСМУ. Після розпаду Радянського Союзу та проголошення незалежності України активно почав займатися банківською сферою.

У 1991 році Тігіпко стає заступником голови правління банку "Дніпро", а через рік – головою правління новоствореного банку "ПриватБанк". Через 10 років покинув групу "Приват", а бізнесмени Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов викупили його долю. Однак банківську справу Тігіпко не покинув і  утворив власну фінансову групу – ТАС, яка названа за ініціалами його доньки – Тігіпко Анни Сергіївни.

Наразі група об’єднує низку банківських, промислових та навіть фармацевтичних підприємств. Останніми придбаними активами групи Тігіпка стали Universal Bank (під ліцензією якого діє monobank) та дочка російського "Сбербанку" в Україні VS Bank, а також придбання у п’ятого президента України Петра Порошенка заводу "Кузня на Рибальському". За останніми даними, статки бізнесмена оцінюють у 407 мільйонів доларів.

У політику Тігіпко прийшов разом із другим президентом України Леонідом Кучмою, з яким начебто познайомився на початку 1990-х у Дніпрі. Після перемоги Кучми він став позаштатним консультантом президента у питаннях грошової політики та займався запровадженням в Україні власної валюти – гривні.

Після 1996 року Тігіпко вже почав отримувати офіційні посади – спочатку він стає віцепрем’єром із питань економічної реформи в уряді Павла Лазаренка, потім – віцепрем’єром із економіки в уряді Пустовойтенка, а за Кабінету міністрів Віктора Ющенка він працював міністром економіки.

Фото: Associated Press

2000 року Тігіпка обирають народним депутатом на мажоритарному окрузі, і того ж року він створює власну партію "Трудова Україна". А вже за 2 роки знову став нардепом – цього разу від блоку "За єдину Україну", який очолював Володимир Литвин. Того ж року його призначили новим головою Національного банку України, де він займався зокрема і введенням в обіг нових купюр.

Восени 2003 року Тігіпко повідомив про те, що планує балотуватися на наступних президентських виборах, однак згодом вирішив підтримати Віктора Януковича та очолив його передвиборчий штаб. Після другого туру, через який почалася Помаранчева революція, Тігіпко звільняється із Нацбанку та покидає штаб Януковича.

"Я особисто виступаю за прем'єра Тігіпка. Ніколи не забуду його малодушну втечу зі штабу-2004. Він повністю впишеться в нову команду: боягузливий, непомічений в ефективності, виконає всі команди з-за кордону і замазаний бізнесом з Порошенком. Добре вигляд матиме в роликах", – так його охарактеризувала соратниця Януковича та колишня міністерка юстиції Олена Лукаш.

Після тривалої роботи у бізнесі 2008 року Тігіпко стає радником тодішньої прем’єрки Юлії Тимошенко, а через рік повністю покинув усі підприємницькі посади та зайнявся політикою – очолив партію "Сильна Україна".

Чи не найбільшим успіхом для Тігіпка стала участь у президентських виборах 2010 року. Тоді його кандидатура стала так званою "третьою силою" для тих, хто не хотів обирати між Тимошенко та Януковичем. Загалом тоді бізнесмен посів 3 місце та набрав 13,05%. Найменше за нього проголосували на Галичині та Донбасі.

Після перемоги Янукович вирішив запросити Тігіпка до свого уряду, де він став віцепрем’єром та міністром соціальної політики. На цій посаді він запам’ятався двома реформами – пенсійною, яка передбачала поступове підвищення пенсійного віку, а також декриміналізацією низки економічних злочинів, які мали на меті покращити інвестиційний клімат в Україні.

Фото: Associated Press

У цей період Тігіпко також набирає позиції у Партії регіонів, входить до її першої п’ятірки на парламентських виборах та стає заступником голови політсили. Однак за часів Євромайдану активно закликав владу не застосовувати силу проти протестувальників та почати реформи.

"Будь-які дії з уведення надзвичайного стану, репресії проти учасників протесту, ухвалення законів, спрямованих проти бізнесу, який підтримує Майдан, будуть тільки посилювати кризу. Влада не повинна намагатися придушити протест. Її обов’язок – усунути причини, які його породили: системну корупцію, зловживання в силових структурах, бездарність в управлінні економікою з боку нинішнього уряду, непослідовність зовнішньополітичного курсу", – зазначав він тоді.

Водночас сам Тігіпко був серед тих нардепів, які голосували за диктаторські закони 16 січня. На виборах президента 2014 року він знову балотувався, однак набрав усього 5%. Після цього Тігіпко повернувся назад до свого бізнесу.

Що кажуть експерти

Про можливе звільнення Гончарука та перестановки в уряді говорять уже кілька місяців. Однак чи замінить прем’єра саме Тігіпко – думки відрізняються.

"Якщо говорити про потенційну відставку Гончарука, то так, зараз уряд починає накопичувати негатив на собі, але мені здається, що критична межа ще не перейдена. Це не так, як у випадку з Богданом. Я думаю, що навряд чи зараз Зеленський буде відправляти Гончарука у відставку. Скоріше він почекає ще, як будуть розвиватися події далі", – пояснює у коментарі ТСН.ua професор політології Києво-Могилянської академії, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" Олексій Гарань.

За його словами, можливе призначення Тігіпка лише негативно відобразиться на іміджі Зеленського саме через колишні зв’язки бізнесмена із регіоналами.

"Починається падіння рейтингів. У Зеленського вони теж падають, хоча в принципі тримаються, вони достатньо високі. А "Слуга народу", Верховна Рада, уряд – тобто ми цю тенденцію бачимо дуже наочно. І ми знаємо, що Зеленський звертає дуже велику увагу на рейтинги. Але у цьому випадку відправляти Гончарука у відставку і ставити Тігіпка – я сумніваюся у такому варіанті, що Зеленський на це піде. Тому що за Тігіпком тягнеться шлейф його попередніх справ із регіоналами. Я б не ставив на це", – підкреслює експерт.

Журналіст Юрій Бутусов також підкреслює, що остаточне рішення не ухвалене, і інформація про кандидатуру Тігіпка може бути лише інформаційним вкидом.

"Тігіпку запропонували посаду першого віцепрем'єр-міністра, яка зараз в Кабміні Гончарука залишається досі вакантною. Втім, не слід переоцінювати значення вкидання імені Тігіпка – цілком імовірно, що це чергова хвиля", – пояснює він.

Також Бутусов нагадує, що у Тігіпка є ще одна проблема – він підпадає під закон про люстрацію. "Як обійти люстрацію? Шляхом подання в суд згідно з рішенням Європейського суду з прав людини. Але якщо Тігіпко виграє такий суд – отже виникне прецедент повернення і інших високопоставлених керівників", – зазначає журналіст.

Зеленский выбирает премьер-министра: Аваков, Витренко,  люстрированный Тигипко, поиск продолжается По данным источников...

Опубліковано Юрієм Бутусовим Вівторок, 25 лютого 2020 р.

У можливість призначення Тігіпка також не надто вірить і політичний експерт Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевіч. Однак він запевняє, що серйозні перестановки в уряді – справа невідворотна.

"Конфлікт Зеленського із українським олігархатом рано чи пізно має відбутися. Але питання в тому, щоб увійти в цей конфлікт із позитивною повісткою. Запропонувати нові правила гри, а не просто воювати. І на цьому тлі уряд Гончарука дещо відірваний від старих еліт загалом. Відповідно Зеленському потрібен посередник. А якщо говорити про уряд, то його відставку в Українському інституті майбутнього прогнозували ще наприкінці 2019 року. Уряд, швидше за все, буде змінений або повністю, або частково, і це відбудеться до кінця весни цього року. І на зміну Гончаруку має прийти от такий посередник. Це не обов’язково Тігіпко, тому що я знаю, що консультації із тими, хто має контакти із різними групами серед старих еліт, відбуваються постійно. І швидше за все на зміну Гончаруку прийде от такий от посередник", – розповів він у коментарі ТСН.ua.

Політичний експерт Володимир Фесенко також підкреслює, що кандидатура Тігіпка дійсно розглядається.

"Чому Тігіпко? У нього репутація досвідченого і ефективного держменеджера. Але найголовніше – його добре знає Зеленський і позитивно його сприймає", – пояснює він.

Однак, за його словами, є ще одне важливе питання – чи погодиться на цю посаду сам Тігіпко і чи вдасться Зеленському його умовити.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація