Комітет Верховної Ради погодив правки, які зберігають депутатську недоторканність - ЦПК

Комітет Верховної Ради погодив правки, які зберігають депутатську недоторканність - ЦПК

Фото: УНІАН

Депутатів не можна буде обшукувати чи прослуховувати без їхнього ж рішення.

Правоохоронний комітет Верховної Ради погодив правки в законопроєкт щодо змін до Кримінального процесуального кодексу (КПК), якими Національне антикорупційне бюро (НАБУ) може не отримати право на самостійне прослуховування, а депутатська недоторканність зберігається в силі. 

Про це повідомляє Центр протидії корупції (ЦПК).

Депутати проголосували за правку, у якій йдеться, що Національна поліція, НАБУ та Державне бюро розслідувань можуть здійснювати прослуховування у порядку, визначеному законодавством.

"Це означає, що тепер однієї лише норми КПК буде недостатньо для практичного застосування і доведеться чекати прийняття відповідних інших нормативно-правових актів, які можуть спотворити закон", – зазначають у ЦПК.

На думку члена правління ЦПК Олени Щербан, на практиці ніхто не буде виконувати прямі норми КПК щодо прослуховування, допоки не буде прийнято додаткове законодавство. "В іншому випадку, це дає можливість, наприклад, прописати в підзаконних актах, що таке право НАБУ може бути реалізовано виключно через СБУ”, — сказала вона.

Окрім того, члени комітету блокують зняття фактичної депутатської недоторканності, “викинувши” всі норми, які цього стосувалися. Допоки ці норми будуть в КПК, НАБУ не зможе обшукувати та прослуховувати народних депутатів без їхнього ж рішення.

“Це означає, що у зал Верховної Ради піде законопроєкт щодо змін до КПК, який буде зберігати депутатський імунітет — НАБУ не зможе їх прослуховувати та обшукувати без 226 голосів депутатів. Очевидно, що сенсу після публічного голосування проводити такі слідчі дії немає, а зняття недоторканності в Конституції виходить було популістичним, адже реальний крок депутати відмовилися зробити навіть на рівні комітету”, — додає Олена Щербан. 

Народний депутат України від "Голосу" Ярослав Юрчишин також повідомив про фактичне збереження депутатської недоторканності.

"Для того, щоб зняття недоторканності з народних депутатів України насправді запрацювало, необхідно, крім змін Конституції, гармонізувати решту законодавства у відповідність із цим рішучим кроком. Якщо цього не зробити, обіцяне виборцям залишиться тільки на папері і зміни до Конституції не запрацюють, а депутати і далі будуть недоторканними", – написав він у Facebook.

Юрчишин зазначив, що в ухваленому у першому читанні законопроєкті  всі ці зміни були висвітлені і вони передбачали, що дозвіл на арешт, обшук чи затримання народного депутата давав генеральний прокурор.

"Тепер же у поданих нових правках до законопроєкту ці норми прибрані — це свідчить про те, що депутати монобільшості відмовляються знімати депутатську недоторканність. Адже зміни до Конституції без цих змін просто не запрацюють", – заявляє депутат від "Голосу".

Як слуги знімали-знімали недоторканість і недозняли Депутати фракції «Слуга народу» прибрали відповідні норми із раніше...

Опубліковано Yaroslav Yurchyshyn Вівторок, 1 жовтня 2019 р.

Нагадаємо, 3 вересня під час другої сесії Верховної Ради 9-го скликання проголосували за закон про зняття депутатської недоторканності. Законопроєкт №7203 "Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)" підтримали 373 нардепи.

Народні депутати під час засідання Верховної Ради 3 вересня також підтримали постанову про направлення законопроєкту про внесення змін до Конституції України (щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради України та закріплення пропорційної виборчої системи)  до Конституційного суду для отримання висновку. Зміни передбачать скорочення депутатського складу, перехід на пропорційну систему та обов'язковий іспит з української мови для кандидатів у нардепи.

Увечері вівторка, 3 вересня, народні депутати після довгого обговорення ухвалили рішення про включення до порядку денного законопроєкту, який передбачає чергові зміни до Конституції України. Зокрема, зміни можуть стосуватися статті 85. Її планують доповнити таким пунктом щодо діяльності Верховної Ради: "створення у межах коштів, передбачених у державному бюджеті України, для здійснення своїх повноважень консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів".

Чи змінить щось зняття недоторканності - інтерв'ю з депутатом Сергієм Соболєвим

Чи змінить щось зняття недоторканності - інтерв'ю з депутатом Сергієм Соболєвим

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація