Компанія Mossack Fonseca назвала "злочином" витік про офшори, до яких причетний Порошенко

Компанія Mossack Fonseca назвала "злочином" витік про офшори, до яких причетний Порошенко

Петро Порошенко став фігурантом скандалу / Фото: УНІАН

Документи стали основою для гучного журналістського розслідування.

Панамська компанія Mossack Fonseca, витік документів якої став джерелом розслідування про офшори політиків та підприємців, прокоментувала скандал.

За словами одного з засновників юридичної контори Рамона Фонсека, витік інформації – це "злочин", який порушує "фундаментальні права людини", пише РБК.

"Це злочин, кримінальний злочин. Конфіденційність є фундаментальним правом людини, яке все більше і більше розмивається в сучасному світі. Кожна людина має право на недоторканність приватного життя, якби вона була королем чи жебраком", - заявив Фонсека.

Засновник компанії наголосив, що публікація конфіденційних документів є "нападом на Панаму".

За словами Фонсека, наразі у компанії немає припущень, хто міг допустити витік. Однак,  за словами співзасновника контори, раніше Mossack Fonseca не була звинувачена у "будь-яких порушеннях".

Слід зауважити, що за словами президента країни Хауна Карлоса Варела, Панама готова активно співпрацювати із судами у справах, пов'язаних із розслідуванням, якщо їх відкриють

Нагадаємо, що документи, які "витекли" з компанії Mossack Fonseca, стали основою для гучного міжнародного журналістського розслідування про іменитих власників великих офшорів. Ці документи опинилися в розпорядження німецької газети Süddeutsche Zeitung, яка передала їх Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань (ICIJ) та Центру по дослідженню корупції та організованої злочинності (OCCRP).

Наразі з 20 причетних українців опубліковані матеріали про трьох людей, пов'язаних з Україною - президента Петра Порошенка, екс-прем'єра Павла Лазаренка і підприємця Мохаммада Захура – британського бізнесмена пакистанського походження, який живе і веде бізнес в Україні.

Щодо президента України, то, згідно із розслідуванням, попри свої обіцянки, він досі не передав свої активи у траст, але почав реструктуризацію своїх активів Roshen, створивши для цього три офшорні компанії. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація