Контрольний в Росію: ПАРЄ вимагає звільнити моряків і виконати всі резолюції щодо агресії РФ проти України

Контрольний в Росію: ПАРЄ вимагає звільнити моряків і виконати всі резолюції щодо агресії РФ проти України

Фото: Parliamentary Assembly / Facebook

Асамблея засудила відсутність прогресу у питанні незаконно анексованого Криму та окупованого Донбасу.

Парламентська асамблея Ради Європи проголосувала звіт моніторингового комітету, яким засудила агресію РФ проти України у Криму та Донбасі, а також вимагає виконати всі раніше ухвалені резолюції щодо українського питання.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook очільник делегації України в ПАРЄ Володимир Ар'єв.

"Ввечері ПАРЄ зробила контрольний у Росію: проголосувала ще одну доповідь - річний звіт моніторингового комітета. Вимоги: виконати всі резолюції Асамблеї відносно військової агресії проти України, повторення вимоги (вдруге за день) звільнити захоплені в Керченській протоці кораблі і екіпаж і припинити перешкоджати вільному судноплавству", - наголосив він.

За словами Ар’єва, ПАРЄ засудила відсутність прогресу у питанні звільнення українців, незаконно утримуваних на території РФ, незаконно анексованого Криму та окупованого Донбасу і висловила в цьому контексті потужну підтримку суверенітету і територіальній цілісності України.

"Я не пам‘ятаю, щоб на ту саму тему ПАРЄ однаково висловлювалась двічі протягом частини сесії. А тут двічі за день! Отже, відпрацювали добре. Навіть російську провокаторку підсилали для підкреслення важливості подій", - додав Ар’єв.

Нагадаємо, вранці 25 листопада 2018-го Росія заблокувала прохід до Керченської протоки українському буксиру "Яни Капу" і двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь". Для цього росіяни перегородили рух під Кримським мостом танкером і навіть вдалися до тарану буксира прикордонним кораблем "Дон". Увечері того ж дня російські кораблі напали на них і захопили, при цьому, за даними української влади, поранивши щонайменше шістьох українських моряків та захопивши інших у полон. 

Згодом так звані суди в анексованому Криму заарештували їх на два місяці. Після цього моряків доправили в СІЗО у Москві. Усіх їх звинувачують у нібито незаконному перетині російського кордону. Пізніше всі українські моряки визнали себе військовополоненими Росії.

У середині січня 2019 року суди у Москві розглянули питання подовження запобіжного заходу морякам. Клопотання адвокатів про поводження з ними як з військовополоненими або ж зміну запобіжного заходу судді відхилили і подовжили їм арешти до 24-26 квітня.

24 січня ПАРЄ ухвалила резолюцію щодо ситуації в Азовському морі та Керченській протоці, де Росія напала на українські кораблі та захопила судна разом із екіпажем.

Повʼязані теми:

Наступна публікація