Корупція і деградація. Касько пояснив, чому йде з ГПУ

Корупція і деградація. Касько пояснив, чому йде з ГПУ

Касько пояснив, чому йде з ГПУ / Фото: ТСН.ua

За словами заступника Шокіна, у цьому правоохоронному органі працює свавілля і беззаконня.

Заступник генпрокурора Віталій Касько, який заявив про свою відставку, заявив, що в ГПУ панує корупція та кругова порука, а ключові посади обіймають послідовники Віктора Пшонки.

"Таке бажання (про відставку – ред.) обґрунтоване тим, що нинішнє керівництво прокуратури остаточно перетворило її на орган, де панує корупція і кругова порука, а будь-які спроби змінити цей стан речей всередині прокуратури одразу і показово переслідуються. Тут працює не право і закон, а свавілля і беззаконня, а ключові позицій в Генеральній прокуратурі з кожним днем обіймає все більше вихованців і послідовників сумновідомого Пшонки", - цитує слова Каська УНІАН.

Також він додав, що у прокуратурі панує політичне опікунство, прямий і тотальний тиск на слідчих і прокурорів, умисна професійна деградація, бездіяльність і безкарність.

Рапорт про відставку Каська / Фото: Twitter.com/@aivaras_aivaras

"За нинішнього керівництва правоохоронний орган, від якого українці після Революції гідності очікували справедливих і прозорих розслідувань – корупційних та інших злочинів режиму Януковича, остаточно перетворився на інструмент політичного залякування і заробітчанства. Бути частиною органу, що замість закону здійснює і толерує тотальне беззаконня, я не можу і не хочу", - підкреслив Касько.

"Можливості зарадити цьому і допомогти створити в Україні справжню прокуратуру європейського зразка за нинішнього керівництва Генеральної прокуратури остаточно вичерпані, тому залишатися на займаній посаді я не бачу жодного сенсу", - додав він.

Нагадаємо, 5 липня 2015 р. СБУ провела обшук в головному слідчому управлінні ГПУ. У результаті був затриманий перший заступник начальника Головного слідчого управління Генпрокуратури Володимир Шапакін та заступник прокурора Київської області Олександр Корнієць.

За даними слідства вони вступили в корупційну змову та отримали хабар у розмірі 3 млн 150 тис. грн. Зловмисники вилучили техніку в підприємства, що займалося видобутком піску в Київській області, чим заблокували його роботу. За "допомогу" в поверненні техніки прокурори через посередників вимагали та отримали гривневий еквівалент 150 тис. доларів США. Підприємець Валерій Гібаленко виступав посередником у цій схемі.

При проведенні обшуків у них було виявлено понад 500 тис. доларів готівкою, автомат Калашникова і холодну зброю, багато ювелірних виробів і 65 діамантів, після чого скандальних прокурорів стали називати "діамантовими". Експерти Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз провели дослідження діамантів, які правоохоронці вилучили при обшуку. За даними експертизи, ринкова вартість коштовностей – 535 тис. 733 грн.

Печерський райсуд Києва обрав Корнійцю і Гібаленку запобіжний захід у вигляді арешту з правом внесення застави у розмірі 3,2 млн грн, а Шапакіну - арешт із правом внесення застави у розмірі 3 млн грн.

19 січня Апеляційний суд "відфутболив" справу "діамантових" прокурорів до іншої інстанції. Документи передали до Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Через справу "діамантових прокурорів" виник конфлікт між Шокіним та Каськом. 

Також слід зазначити, що генпрокурор Віктор Шокін п'ять разів не дав дозволу Каську відвідати США у складі офіційної делегації, на що заступник генпрокурора відповів: "Чи це холодна війна, чи гаряча, чи це конфлікт, краще вирішувати журналістам. Можливо, генпрокурор мене так цінує як заступника, що просто не може відпустити до США на цілий тиждень". 

Повʼязані теми:

Наступна публікація