Корупційний скандал з директором НАБУ: родина Ситника продала землю у Криму і не вказала це в декларації

Корупційний скандал з директором НАБУ: родина Ситника продала землю у Криму і не вказала це в декларації

Фото: УНІАН

Холодницький запевняє, що Генпрокуратура вже почала кримінальне провадження.

Дружина директора НАБУ Артема Ситника Ганна продала родинний шматок землі в елітному кооперативі в окупованому Севастополі і навіть сплатила в бюджет окупанта податок від продажу земельної ділянки біля моря. Однак чиновник свідомо приховав цю інформацію та не зазначив прибуток у своїй декларації, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Ділянку в курортній зоні "В’язовий гай" у Нахімовському районі окупованого Севастополя журналісти знайшли на одному з кримських сайтів. В оголошенні зазначено, що земля розташована за 500 метрів від чудового піщаного пляжу, поруч є парк, кафе та спортивний комплекс. Кооператив під охороною і потрапити туди без перепустки зась. За чотири сотки просили 2 мільйони рублів – приблизно 740 тисяч гривень.

Ситник отримав гроші за продаж земельної ділянки в Криму і не зазначив це в своїй декларації

Ситник отримав гроші за продаж земельної ділянки в Криму і не зазначив це в своїй декларації

Оголошення про продаж цієї ж  ділянки є й на українському сайті. Воно датоване травнем 2015 року, за землю правили 30 тисяч доларів. В оголошенні вказано номер телефону на ім’я Ганна. Саме так звати дружину Артема Ситника. "Коли вивішували оголошення, там був зазначений телефон Артема Ситника. Цей телефон, якій там зараз є, він, в принципі, залишається телефоном Артема Ситника", - розповів ведучий програми "Право на владу" Сергій Іванов.

Він провів власне розслідування і виявив, що ділянку дружина майбутнього директора НАБУ придбала в серпні 2013 року за 94300 гривень. Після окупації півострова родина вирішила позбутися кримського майна. Перед тим, як розмістити оголошення, в лютому 2015 року, дружина Ситника Ганна від свого імені дала доручення на право розпоряджатися земельною ділянкою колишній громадянці Росії Небивайловій. "Арем Ситник оголосив про своє рішення брати участь в конкурсі на посаду в січні місяці, а в лютому з’явилось це доручення. Людина свідомо, вже будучи кандидатом, будучи співшукачем високої посади, все ж таки намагалася здійснити цю фінансову комерційну оборудку. Коли вони оформлювали доручення, він давав свою згоду, письмову згоду", - пояснив Іванов.

1 серпня 2017 року дружина Ситника реєструє землю в Севастополі на своє ім’я за російськими законами. І вже того ж дня громадянка Росії Небивайлова за дорученням Ганни Ситник продає цю землю, за що сплачує понад 6,5 тисяч рублів мита в бюджет окупанта. Тим самим вона порушила закон України "Про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території", за яким такі угоди можуть укладатися лише на території не окупованої України. У своїй декларації за 2017-й рік директор НАБУ Артем Ситник факту продажу землі не вказав. "Тому що, якщо подивитися реєстр нерухомості, то ця ділянка знаходиться на правах власності моєї дружини. Якщо буде отриманий доход на цю ділянку, це буде обов’язково відображено в декларації.  По українському закону вона її не продала", - наголосив Ситник.

За законом, декларування недостовірної інформації є злочином – це нагадує голова САП Назар Холодницький. Але розслідувати цю справу прокурори спеціалізованої антикорупційної прокуратури не можуть через конфлікт інтересів, адже САП є наглядовим органом НАБУ. "Не декларування інформації – це кримінальний злочин. Наскільки я знаю, Генеральна прокуратура зареєструвала вже кримінальне провадження, тому чекаємо рішення слідства", - пояснив Холодницький. У ГПУ підтвердження або спростування наявності кримінального провадження з приводу приховування доходу від оборудки з кримською землею Артемом Ситником коментувати відмовилися.

Кореспондент ТСН Іван Воробйов

Повʼязані теми:

Наступна публікація