Козирний аргумент Путіна: Зеленський розповів, що на переговорах йому заважали акції на Банковій

Козирний аргумент Путіна: Зеленський розповів, що на переговорах йому заважали акції на Банковій

Фото: Офіс президента України

Президент уже шкодує, що відкрив вільний доступ до свого офісу.

Політичні акції під стінами Офісу президента на вулиці Банковій є нормальним виявом демократії у правовій державі, однак політично ускладнювали українську позицію на переговорах 9 грудня в Парижі. Про це заявив президент Володимир Зеленський по завершенні саміту в "нормандському форматі".

"Ну, акції й акції. Ви ж знаєте, у нас країна демократична. Там дуже багато акцій", - заявив президент. І додав, що вже не в захваті від свого ж рішення відкрити всім охочим вільний доступ під стіни своєї адміністративної будівлі. "До речі, я вже жалію, що ми відкрили. Ну, просто неможливо працювати: вони там кричать, гудять", - зізнався глава держави.

Також Зеленський пояснив, що на переговорах обстоював позицію України, як країни "з нормальними людьми", з якими можна мати справу. Натомість деякі гасла учасників подібних акцій  використовував президент РФ Володимир Путін для ілюстрації протилежного реноме України – і це ускладнювало й без того непрості переговори. "Мені здається, такі акції — тільки козир і аргумент, яким сьогодні користувався президент Російської Федерації", - пояснив президент.

Брифінг Зеленського за підсумками "нормандського саміту"

Брифінг Зеленського за підсумками "нормандського саміту"

Нагадаємо, в Парижі 9 грудня відбулася зустріч лідерів Німеччини, Франції, України та Росії. Це - перший "нормандський саміт" з осені 2016 року.

Після прибуття Зеленського до Єлисейського палацу о 14:55 за місцевим часом (15:55 за Києвом), одразу розпочалася зустріч з президентом Франції Еммануелем Макроном, а після 16-ї - з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель.

О 16:00 була запланована зустріч лідерів країн-учасниць "Нормандського формату", а на 18:45 – пресконференція чотирьох лідерів, однак зустріч "четвірки" розпочалася на дві з половиною години пізніше. Також відбулися перші перемовини віч-на-віч Зеленського та Путіна.

Зустрічі тривали майже до опівночі за Києвом, після чого лідери "нормандської четвірки" дали разом пресконференцію та оприлюднили спільну заяву

Володимир Зеленський під час спілкування з пресою назвав головною перемогою саміту в Парижі обмін полоненими до кінця року у форматі всіх на всіх, але визнав, що цього "замало". Сторони під час зустрічей також обговорили "газове питання", контоль кордону на Донбасі, а також домовились про наступний саміт протягом чотирьох місяців.  

Повну хронологію перемовин "нормандської четвірки" читайте за цим посиланням

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зустріч "нормандської четвірки"
Наступна публікація