Кравчук розповів подробиці звільнення скандального Фокіна з ТКГ

Кравчук розповів подробиці звільнення скандального Фокіна з ТКГ

Фото: УНІАН

Питання заміни Фокіна поки що не обговорювалося.

Голова делегації України в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук запевняє, що про позицію його колишнього заступника Вітольда Фокіна заздалегідь не знали, а після скандальних заява він сам вирішив свою долю в ТКГ. 

Про це Кравчук сказав у розмові з ТСН.ua

Він зазначив, що керівний склад ТКГ підписує документ, в якому визначена позиція делегації. Кравчук виправдовує слова Фокіна про те, що нібито немає війни між Україною і Росією, "тривалою відсутністю в інформаційно-політичному просторі". Також припускає, що він міг зробити скандальну заяву на емоціях. Водночас називає його "досвідченою і добросовісною" людиною. Утім Кравчук розуміє, що така заява на засіданні комітету Верховної Ради України збурила суспільство і політикум.

Кравчук каже, що не хотів створювати ще одну проблему та ділити Україну, тому із Фокіним розмовляли. "Ми не звинувачували ні в чому Вітольда Павловича, а просто сказали, що ситуація склалася така, що він має сам визначитися зі своєю позицією, як бути далі. Ми не робили якихось звинувачень і не висували радикальних пропозицій. Але точно сказали, що Вітольд Павлович повинен сам визначити свої подальші дії, своє перебування делегації. Президент видав указ про його виведення з числа членів делегації і звільнив з посади глави делегації", - сказав Кравчук.

На уточнювальне запитання, чи Фокін сам попросив Зеленського звільнити його, Кравчук пояснив, що з ним говорив він сам, а також голова Офісу президента Андрій Єрмак.  

"З Вітольдом Павловичем по-перше говорив я, тому що я його давно знаю і не хочу, щоб ситуація, яка склалася, була неточною, щоб всі знали позицію кожного. Це дуже важливо. Не треба, коли йдеться про людину, тим більше про людину з такою біографією, при всій складності будь-якого питання, треба залишатися людиною. І я з ним поговорив. Я також зрозумів Вітольда Павловича, що він хоче сам це питання вирішити, не доводячи до якогось адміністративного сплеску. Я знаю, що з ним спілкувався і глава ОПУ Андрій Єрмак. Я не знаю, про що вони говорили, але знаю, що спілкувалися. І я думаю, що наша заява, мається на увазі заява делегації, і позиція самого Андрія Єрмака, він її також оприлюднив, це дало підстави або матеріали для того, щоб президент вирішив це питання указом", - заявив голова української делегації в ТГК.

Водночас він запевнив, що про позицію Фокіна не було відомо до його призначення і він не транслював позицію Зеленського та Єрмака.

"Знали чи не знали, що така позиція Вітольда Павловича? Ну а хто її міг знати, якщо він ніде не брав участі у таких політичних дебатах, ви його що бачили десь на телешоу до цього? Бачили? Ні. Тобто визначити його позицію, я не знаю, могли чи не могли", - вважає Кравчук. "Як і неправильно говорити, коли почали таке говорити, мовляв, Фокін висловлює позиції президента чи Єрмака, чи ще когось. Ну це вже повна дурня. Президент відкрито бере участь у всіх перемовинах, виступає. Що, йому треба якісь якийсь спікер, у даному разі у вигляді члена делегації ТКГ?", - додав він.

Кравчук каже, що питання заміни Фокіна поки що не обговорювалося. Він не впевнений, що це треба робити просто зараз, але обіцяє за потреби брати активну участь у призначенні.

"Головне завдання, яке було поставлено перед Вітольдом Павловичем, — це встановити інформаційні і інші контакти, або, як це ще називають, дискусії на рівні громадянського суспільства, або поки що на рівні політикуму, на рівні людей, які вийшли з окупованих територій Донбасу. А їх 1,7 млн, які живуть на підконтрольній Україні території. А ті живуть на непідконтрольній. І встановити між ними контакт і дискусії, і шукати, як краще вирішити основне питання - миру. Ну, поки що нам це не вдалося. І я не думаю, що це так просто і так легко зробити, як би цього хотілося. Тому я не бачу такої швидкої реакції, щоб завтра шукати заміну. Ми подумаємо над цим питанням", - сказав Кравчук.

  • 30 вересня Вітольда Фокіна звільнили з ТКГ у Мінську. Відповідний указ з'явився на сайті президента України. У повідомленні констатується, що Вітольд Фокін відступив передусім від справедливої оцінки тимчасової окупації Росією Криму, та окремих районів Донецької та Луганської областей.
  • Фокін трохи більше місяця перебував на посаді першого заступника голови української делегації в Тристоронній контактній групі. За цей час запам'ятався кількома скандальними заявами. Він називав бойовиків на сході Укараїни "повстанцями". А нещодавно заявив,  що не бачить на Донбасі війни між Україною та Росією, вважає, що бойові дії там ведуть найманці з 30 країн.
  • Відставки Фокіна вимагала більшість політичних сил парламенту.

Вітольд Фокін закінчив роботу в Тристоронній контактній групі – його звільнили за указом Президента

Вітольд Фокін закінчив роботу в Тристоронній контактній групі – його звільнили за указом Президента

Повʼязані теми:

Наступна публікація