Кравчук розповів про плани Путіна, найбільшу помилку Януковича та сценарії для України

Кравчук розповів про плани Путіна, найбільшу помилку Януковича та сценарії для України

Фото: УНІАН

Екс-президент вважає, що Україні не потрібно поновлювати ядерний статус.

Колишній президент України Леонід Кравчук переконаний, що президент РФ Володимир Путін прагне відновити царську імперію, проте "він закінчить погано". Також Кравчук висловив підтримку діям нардепа Надії Савченко, але не тим, що акцентовані на повалення влади в Україні.

Про це екс-глава держави сказав в ефірі каналу "112 Україна".

ПРО ПУТІНА

"Путін хоче відновити царську імперію – територіально, ментально і стати керівником імперії. Тому в нього амбіції йдуть дуже далеко і дуже високо, я думаю навіть більше можливостей. Якщо він не зрозуміє, що Росія повинна ставитися до сусідів з повагою, якщо він буде змушувати сусідів підкорятися за допомогою сили і зброї, він закінчить погано".

ПРО ВІДНОВЛЕННЯ ЯДЕРНОГО ПОТЕНЦІАЛУ

"А ви уявіть, що наша ядерна зброя діє, от ми його тут зробили, повинні тут відновити його, є все, щоб виробляти ядерну зброю і ставити на носії. Ядерна зброя була виготовлена на території Росії, у Арзамаса. Всі боєголовки, 165 - стратегічні, а кожна несла з 5 зарядів, це 700, всі спрямовані на США і термін їх дії закінчується у 1997 році. У 1997 році треба було зняти боєголовки і куди віддати? У Росію. Це надумана химера, і зараз цим спекулюють. Єдиний шлях був - віддати ядерну зброю. І єдиний шлях для людства - припинити виготовлення ядерної зброї".

На запитання, чи потрібно Україні відновлювати свій ядерний потенціал, Кравчук відповів: "По-перше, не можна, а по-друге - не треба".

ПРО ЯНУКОВИЧА

"Я думаю, якщо б він не став президентом, він багато зробив би для України корисного. Це людина, яку потрібно було щодня контролювати, а ставши президентом, він позбувся контролю, і міг діяти так, як вважав за потрібне, а не як диктували закони і Конституція".

Під час Євромайдану Кравчук давав поради Януковичу, як можна було вчинити ще на початку трагічних подій.

"Я особисто радив йому прийняти два кроки: "Якщо не хочеш широких, а це відставка уряду, то зроби хоча б вузькі - зміщення силових структур. Захарченко і все оточення, яке було причетне безпосередньо до розгону Майдану". Це був би сигнал для українського народу, влада почула, і починає діяти в інтересах народу, а не на користь влади. Віктор Федорович сказав, що він своїх не здає. Все. Мені здається, найбільша помилка Януковича в тому, що він погодився і добивався стати президентом".

ПРО САВЧЕНКО

"Я підтримую ті кроки Савченко, які не акцентовані на повалення влади. Тому що повалити владу... Ми пережили дві революції: жертви, Небесна сотня, що вже тільки ми не переживали. А простір української культури та інформації наповнюється весь час негативом, негативом і серйозними протистояннями. Ми 25 років воюємо у себе всередині, тепер вже і зовні. І будь-які дії зараз не продумані, або заклики непередбачені потребами суспільства і України... Сьогодні потреба України одна - зійтися, обговорити і прийняти спільні рішення. Якщо цього не буде, то Україну ми можемо втратити, може початися, скажу таку непопулярну фразу, громадянська війна".

"Секретні матеріали" відвідали села, в яких народилися колишні президенти України

"Секретні матеріали" відвідали села, в яких народилися колишні президенти України

Повʼязані теми:

Наступна публікація