КСУ почав розгляд скандального "мовного" закону

КСУ почав розгляд скандального "мовного" закону

Фаріон повідомила про розгляд КСУ "мовного" закону / Фото: ТСН.ua

Інформація про це з'явилася на офіційному сайті Конституційного суду України.

Конституційний суд почав розгляд скандального "мовного" закону Ківалова-Колісніченка.

Про це, 10 жовтня, повідомила співініціаторка конституційного подання, народний депутат України від ВО "Свобода" мовознавець Ірина Фаріон.

"Мова є підґрунтям і умовою існування будь-якої нації, тому відкриття провадження щодо неконституційного способу ухвалення закону Ківалова-Колісніченка у липні 2012 року – це початок реального утвердження державного статусу української мови. Це надскладна дорога", - зазначила вона.

Вона повідомила про те, що напередодні, 9 жовтня, КСУ почав розгляд у справі за поданням 57 народних депутатів України щодо конституційності закону  "Про засади державної мовної політики" від 3 липня 2012 року.

Інформація про це, за словами Фаріон, з'явилася на офіційному сайті Конституційного суду України.

Вона наголосила на тому, що у законодавчій площині їй нічого не залишалося, як звернутися до Конституційного Суду щодо визнання неконституційним способу ухвалення цього так званого закону.

Крім того, вона зазначила, що сподівається на те, що суд надасть належну оцінку антиконституційним діям тодішньої більшості парламенту, керуючись Конституцією України.

Нагадаємо, скандальний "мовний" закон ухвалили у липні 2012 року. Він викликав хвилю громадських протестів.  23 лютого 2013 року нардепи скасували його, "за" проголосували 221 депутат. 27 березня 2013 року Конституційний суд України затвердив ухвалу про відмову у відкритті конституційного провадження у справі за конституційним поданням 51 народного депутата України щодо конституційності даного закону.

Повʼязані теми:

Наступна публікація