Курди хочуть федерації в Сирії, а Туреччина занепокоєна сепаратизмом

Курди хочуть федерації в Сирії, а Туреччина занепокоєна сепаратизмом

Фото: Reuters

Області отримають назву Федерація північної Сирії.

Сирійські курди пообіцяли проголосити федеративну систему в контрольованих ними областях у північній Сирії, Туреччина, в свою чергу, попередила, що не визнає "курдської федерації".

Про це пише "Українська правда" із посиланням на Reuters.

Ідріс Нассан, який відповідає за зовнішні зв'язки в Кобані - однієї з трьох автономних областей, позначених курдами два роки тому - сказав агенству в середу, що майбутній крок означає "розширення рамок самоврядування, сформованих курдами та іншими".

Області отримають назву Федерація північної Сирії, сказав Нассан, і представлять інтереси всіх проживаючих там етнічних груп.

Сусідня Туреччина побоюється, що прагнення сирійських курдів до автономії розпалює курдський сепаратизм в самій Туреччині. Анкара негайно засудила оголошення сирійських курдів про федералізацію.

Турецький МЗС виступив за національну єдність Сирії і волевиявлення всього сирійського народу на базі нової Конституції, як це погоджено за міжнародним посередництвом.

Туреччина і ряд інших країн не погодилися запросити на міжсирійські переговори в Женеві курдську партію "Демократичний союз". Анкара вважає цю організацію крилом Робітничої партії Курдистану, звинувачуючи в диверсіях.

Нагадаємо, що попередні дані розслідування вибуху в Анкарі говорять про те, що до теракту можуть бути причетні бойовики Робочої партії Курдистану.

Про це заявляють представники сил безпеки Туреччини.

Тим часом прокурдської Партія демократії народів Туреччини засудила теракт, зробивши відповідну заяву.

Нагадаємо, у центрі Анкари ввечері 13 березня стався потужний вибух. В одному з жвавих районів міста вибухнув начинений вибухівкою автомобіль.

Це вже другий теракт в Анкарі за останній місяць.

Командування збройних сил назвало вибух терористичним актом. За словами джерела в спецслужбах, за терактом могли стояти бойовики Курдської робочої партії, яка вважається в Туреччині терористичною організацією.

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Туреччина проти курдів
Наступна публікація