Лавринович надіслав листа генпрокурору США щодо справи екс-радника Януковича

Лавринович надіслав листа генпрокурору США щодо справи екс-радника Януковича

Фото: УНІАН

Екс-міністр юстиції готовий дати пояснення щодо співпраці з компанією Scadden, до якої причетний скандальний Манафорт.

Екс-міністр юстиції Олександр Лавринович готовий допомогти США у розслідуванні корупційних схем, до яких може бути причетний екс-радник Віктора Януковича Пол Манафорт.

Про це йдеться в листі Лавриновича до генпрокурора США Лоретти Лінч, який оприлюднили "Українські новини".

"Беручи до уваги велике суспільне значення цих подій, як колишній міністр юстиції і як громадянин хотів би сприяти неупередженому розслідуванню", – написав екс-міністр.

Як зазначає Лавринович, згідно з інформацією депутата від БПП Сергія Лещенка, Манафорт брав участь у підготовці звіту американської юридичної компанії Scadden, Arps, Slate та інших у справі екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.

"Стосовно Scadden в Україні відкрито кримінальне провадження. Фахівці Scadden проводили порівняльний аналіз кримінального права США, ЄС та України у контексті процесу Юлії Тимошенко. За умовами контракту від 11 березня 2013 року, будь-який політичний вплив або втручання в роботу компанії було виключено", - додав екс-міністр, нагадавши, що він очолював Мін'юст, коли з компанією Scadden укладався договір про надання юридичних послуг.

Також Лавринович запевнив, що звіт компанії був підготовлений на найвищому фаховому рівні і став першою комплексною порівняльною роботою в царині кримінального права України.

"Висновки і рекомендації компанії у справі Тимошенко майже ідентичні з висновками Європейського суду з прав людини. Рекомендації Scadden були основою подальших євроінтеграційних дій в системі правосуддя України", – додав екс-міністр.

Фото: Українські новини

Фото: Українські новини

Нагадаємо, світло на діяльність Манафорта в Україні пролило видання The New York Times. Так, на початку серпня воно опублікувало матеріал, у якому розповідалося про роль Манафорта в українській політиці за часів Януковича та після втечі екс-президента. Зокрема зазначалося, що глава передвиборчого штабу Трампа працював з Ахметовим, Фірташем і Льовочкіним і створив "Опоблок".

Незрозуміло, чи закінчилася робота Манафорта в Україні, коли він почав роботу з кампанією Трампа. Льовочкін оплачував роботу Манафорта, але його помічник відмовився сказати, чи отримує Манафорт плату зараз, і про яку суму йдеться.

Крім того, видання The New York Times повідомляло, що екс-радник Віктора Януковича Пол Манафорт міг отримати 12,7 мільйона доларів протягом 2007-2012 років з прихованої каси "Партії регіонів". Водночас Манафорт заперечив отримання будь-яких грошей.

У серпні Департамент спецірозслідувань ГПУ завершив розслідування у кримінальному провадженні за підозрою колишнього міністра юстиції України уряду Азарова - Олександра Лавриновича, його заступника та головного бухгалтера Мін'юсту у вчиненні розтрати бюджетних коштів на загальну суму 8,5 млн грн (на той час 1,1 млн дол США). За даними прокуратури, відомство безпідставно та незаконно купило послуги юридичної фірми Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLР and Affiliates під виглядом необхідності отримання правової допомоги під час підготовки до розгляду справи "Тимошенко проти України" в Європейському суді з прав людини, а фактично з метою приховування фактів злочинного порушення законодавства під час судового розгляду справи колишнього прем'єра. Своєю чергою Олександр Лавринович наполягає, що закон не порушував.

Повʼязані теми:

Наступна публікація