Легендарний прокурор назвав Януковича світовим рекордсменом з корупції

Легендарний прокурор назвав Януковича світовим рекордсменом з корупції

Керівник Transparency International провів зустріч із міністром юстиції України.

Відомий прокурор Хосе Угас, який нині перебуває у Києві, розслідування щодо грошей втікача Януковича особисто не проводитиме. Про це він заявив після зустрічі у міністерстві юстиції, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Про що міністр юстиції говорив із Угасом – залишилося за зачиненими дверима. Пресу лишень підпустили на загальний підхід – без запитань.

"Обговорювали питання роботи нових антикорупційних органів", - лаконічно відзвітував міністр Петренко.

Пан Угас слухає стримано, однак напружений. Нині він очолює міжнародну організацію, яка бореться з корупцією в усьому свті. Однак світову славу здобув, ще коли трудився на батьківщині.

У Перу тодішній президент Фухіморі призначив його прокурором, щоб розслідував корупційний скандал з його компаньйоном. Тоді термін дістав і компаньйон, і сам президент – по 25 років за ґратами.

Розслідування активів Януковича Хосе Угас особисто не проводитиме

Розслідування активів Януковича Хосе Угас особисто не проводитиме

Однак саме українського екс-президента Януковича він називає чемпіоном з великої корупції. Вкрасти 12 мільярдів – ще треба зуміти. Тепер же слід зуміти хоч щось повернути. Пан Угас обіцяє сприяти українцям.

"Ми можемо допомогти, ми можемо сприяти співпраці з нашими урядами, надавати контакти слідчих по всьому світі", - заявив він.

Аби повернути вкрадене потрібен час – уже ділиться у парламентських кулуарах. Пана Угаса чекають депутати із антикорупційного комітету. У Перу свого часу знадобився рік, аби повернути 45 мільйонів. В Україні час залежить від політичної волі.

"Дуже мало часу для мене, аби судити, чи є така воля. На словах вони її виражають і необхідні закони впроваджують. Але слід бачити конкретні дії. І це ми сказали владі України: що будемо чекати конкретних дій", - пояснив він.

Як повідомлялося, Хосе Угас очолює міжнародну організацію Transparency International, яка бореться із проявами корупції в усьому світі. До його приїзду українські активісти закликали Хосе Угаса звернути увагу на розслідування злочинів Януковича та його оточення, зокрема – щодо повернення бюджету України вкрадених грошей. Це приблизно 50 мільярдів гривень.

Кореспондент ТСН Інна Боднар

Повʼязані теми:

Наступна публікація