Лідери "нормандської четвірки" можуть зібратися влітку в Парижі – Порошенко

Лідери "нормандської четвірки" можуть зібратися влітку в Парижі – Порошенко

Порошенко і Меркель / Фото: Reuters

Для успіху переговорів зусиль докладуть Меркель і Макрон.

Президент України Петро Порошенко зустрівся в Аахені з президентом Франції Еммануелем Макроном і канцлером Німеччини Ангелою Меркель. День глави української держави розпочався зі сніданку з учасниками "нормандського формату" в старовинній ратуші, йдеться в сюжеті ТСН.19:30

Офіційні перемовини відбулися за зачиненими дверима, спільної прес-конференції за їх підсумками не було. Згодом Порошенко розповів журналістам, що там обговорили санкції проти Росії та порушення режиму тиші на сході України. "Ми чітко узгодили і скоординували ті кроки і той порядок денний, які ми маємо зробити для того, щоби найближчим часом провести засідання "нормандського формату". Найбільш вірогідно, це може відбутися в Парижі, і ми чекаємо, щоби якісно підготувати порядок денний, щоби забезпечити ефективні переговори в даному форматі", - наголосив глава держави.

Санкції проти РФ і ситуація зоні ООС: що обговорив Порошенко на зустрічі з Макроном та Меркель

Санкції проти РФ і ситуація зоні ООС: що обговорив Порошенко на зустрічі з Макроном та Меркель

В Аахені також говорили і про газогін "Північний потік-2" в обхід України, який німецькі компанії вже почали будувати. Тому до української делегації увійшов і керівник "Нафтогазу" Андрій Коболєв. "Це небезпека геостратегічна і небезпека оборонна, і це питання стримування агрессора. Неможливо безвідповідально ставитися до цього", - заявив Порошенко. Після зустрічі він долучився до церемонії вручення премії імені Карла Великого, лауреатом котрої став Макрон. Президент України сидів в першому ряду поряд із президентом Литви Далею Грібаускайте, королем Іспанії Феліпе, президентом Європейської Ради Дональдом Туском. А канцлер ФРН у своїй промові запевнила Україну у підтримці. "Ми знаємо, що для вирішення конфліктів часто потрібно багато часу, і ми готові вкладати зусилля для збереження територіальної цілісності і суверенітету України", - заявила Меркель.

Щоби наступна зустріч у "нормандському форматі" таки відбулася, Меркель і Макрон продовжать розмову із Володимиром Путіним. 18 травня канцлер Німеччини вирушить до Сочі, а 23 травня до Санкт-Петербурга прибуде Макрон. Якщо переговори будуть вдалими, "нормандська четвірка" може зібратися до середини липня.

Кореспондент ТСН Наталія Фібріг 

Повʼязані теми:

Наступна публікація