Литва і Канада виступили проти блокування Угорщиною співпраці між Україною і НАТО

Литва і Канада виступили проти блокування Угорщиною співпраці між Україною і НАТО

Фото: Reuters

У Польщі пропонують залучити генсека НАТО для вирішення суперечки.

Представники Литви і Канади у Парламентській асамблеї НАТО заявили про неприпустимість блокування Угорщиною співпраці між Україною та Альянсом.

Про це повідомляє Укрінформ.

“Одна з країн Вишеградської групи намагаєтеся використовувати НАТО як інструмент для блокування зустрічі НАТО-Україна. Це неприпустимо і тому прошу наших угорських колег, аби вони сприяли тому, щоб угорський уряд не використовував НАТО як інструмент розв'язування проблем між Україною та Угорщиною”,- заявила делегат від Литви на суботньому засіданні ПА НАТО у Варшаві.

На зустрічі глав МЗС країн НАТО не буде українського представника через протест Угорщини

На зустрічі глав МЗС країн НАТО не буде українського представника через протест Угорщини

Представник Канади сказав, що відвідував школи нацменшин в Україні, і там поважається право до використання рідних мов. Він наголосив, що не має нічого дивного в тому, що Україна переглядає внутрішнє законодавство з метою пропагування рідної мови, адже це робиться в усіх країнах.

“Блокування однією країною процесу євроатлантичної інтеграції України для нас виглядає дуже проблематично і дивно з політичної точки зору”,- сказав канадський делегат.

Представник Угорщини відповів, що Будапешт “завжди демонстрував солідарність з Україною і НАТО”. Він сказав, що його країна "буде підтримуватиме суверенітет і територіальну цілісність України, і засуджує нелегальну анексію Криму з боку Росії”.

При цьому він заявляє, що український закон про освіту створює багато проблем для угорської меншини на Закарпатті, тож Будапешт розраховує на солідарність з боку членів НАТО у цьому питанні.

Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович зі свого боку розповів, що обговорював проблему із блокуванням зустрічі НАТО-Україна зі своїм угорським колегою Петером Сіярто, а наступного вівторка поговорить про це з главою МЗС України Павлом Клімкіним.

Чапутович сподівається, що суперечку між Угорщиною та Україною вдасться вирішити і для цього пропонує залучити третю сторону - наприклад, генерального секретаря НАТО.

Нагадаємо, Будапешт вимагає від Києва утриматися від реалізації закону про освіту до згоди з національними меншинами, зокрема угорцями Закарпаття. У зв'язку з цим Угорщина блокує європейські та євроатлантичні ініціативи України. Своєю чергою, глава МЗС Польщі Яцек Чапутович запропонував змінити формат зустрічей Комісії Україна-НАТО для того, аби обходити блокування Угорщиною

Повʼязані теми:

Наступна публікація