Луценко назвав агентів НАБУ "нелегальним угрупованням" і оголосив їх поза законом

Луценко назвав агентів НАБУ "нелегальним угрупованням" і оголосив їх поза законом

Фото: УНІАН

Глава ГПУ вважає, що агенти Бюро користуються контрабандною апаратурою для пошуку корупціонерів.

Агенти Національного антикорупційного бюро України є поза законом.

Про це заявив в ефірі ТСН.Тиждень генеральний прокурор України Юрій Луценко.

"Проблема не тільки в провокації. Проблема полягає в іншому. Коли ми почали спостерігати за молодим чоловіком, який пішов спочатку у Фонд гарантування вкладів пропонувати 50 тисяч доларів, потім у Національний банк пропонувати 50 тисяч доларів, а потім в інші відомства. Потім ми зрозуміли, що ця людина постійно пропонує і провокує хабарі. Ми подивились, куди вона ходить. Ми побачили, що вона ходить на квартиру, де збираються такі ж цивільні особи. Ми тоді не знали, чия це квартира. Лише через півмісяця зрозуміли, що туди приходить один із керівників НАБУ. Методи провокування, з моєї точки зору, є незаконними, але й аморальними. Пропонувати алкоголь, пропонувати втягнути у певні схеми вживання наркотиків є абсолютно неприпустимими. Далі розкрилась ще більша катастрофа. Так звані агенти НАБУ набрані з порушенням закону. Закон вимагає усіх працівників набирати на відкритому конкурсі. Проте десятки агентів, в тому числі і ті двоє, які були зафіксовані на конспіративній квартирі, обрані на закритих процедурах, що суперечить закону", - зазначив глава ГПУ.

На його думку, в НАБУ працюють "нелегальні агенти". "Вони використовують незаконні методи провокації. Ніхто з них не допущений до державної таємниці. Але їм надаються матеріали прослуховування СБУ, що є кримінальним злочином. Вони самі використовують в Україні незареєстровану прослуховувальну техніку, яка завезена контрабандним шляхом. Отримані з неї матеріали вони також використовують у своїй роботі. Це величезний букет нелегального угруповання, яке діє нелегальними методами нелегальною апаратурою. Тепер я розумію всю повноту проблеми НАБУ. Весь апарат агентів наразі є поза законом", - вважає Юрій Луценко.

29 листопада стало відомо про затримання агента НАБУ співробітниками СБУ, які отримали відповідний дозвіл від ГПУ. Йдеться про передачу 15 тисяч доларів Діні Пімаховій, першій заступниці голови Державної міграційної служби. У ДМС заявили, що "впродовж декількох місяців агент НАБУ, син колишнього народного депутата від Партії регіонів Юрія Боярського, виконуючи незаконні вказівки окремих керівників НАБУ, неодноразово намагався спровокувати Діну Пімахову, пропонуючи великі суми хабарів за прийняття нею незаконних рішень щодо легалізації в Україні громадян В'єтнаму та Ірану, яких навіть не існувало в реальності".

У НАБУ дії СБУ та ГПУ назвали "диверсією". Згідно з повідомленням, суть "диверсії" полягає у тому, що посадові особи СБУ, нібито використавши інформацію, яка стала їм відома в процесі виконання службових обов'язків (здійснення прослуховування телефонних номерів в рамках розслідувань НАБУ) "не просто розкрили цю інформації одному з об'єктів негласних слідчих дій, звівши нанівець піврічну роботи детективів НАБУ, а й завербували цю особу для подальшого незаконного тиску та кримінального переслідування працівників Національного бюро".

Повʼязані теми:

Наступна публікація