Луценко назвав основні джерела корупції в Україні і розкритикував присутність поліції на митниці

Луценко назвав основні джерела корупції в Україні і розкритикував присутність поліції на митниці

Фото: Кадр із "Право на владу"

На думку генпрокурора, правоохоронці можуть перебувати лчше за межами митниці, інакше це - "нова криша".

Генпрокурор Юрій Луценко вважає, що розквіт корупції в Україні став можливим завдяки трьом джерелам: державні підприємства, видобуток природних ресурсів та митниця.

Про це він заявив в інтерв’ю "Українська правда".

"Ловити корупціонерів можна безкінечно, але треба закривати джерела основної корупції. Я бачу таких три основні джерела. Державний сектор економіки — 3 500 державних підприємств, з яких половина є неприбутковими. Але це для держави. Для партійних господарів, які туди призначили свій менеджмент, всі несуть золоті яйця. Без приватизації ми ніколи не покінчимо з системною корупцією", - наголосив він.

За словами Луценка, другим джерелом є природні ресурси.

"Знаєте, скільки у нас відбулося відкритих аукціонів за 14-17 роки? Всього 43. Це на все: на пісок, на глину, на нафту і на газ. Тобто з 2213 виданих бланків лише 43 пройшли аукціон. Ось, де коріння олігархів, які фактично безкоштовними ліцензіями наповнюють свої олігархічні групи", - запевнив глава ГПУ.

Третьою складовою розвитку корупції в Україні Луценко назвав митницю.

"Нині митниця пишається тим, що в них податкове навантаження за контейнер зросло з 7 до 8 тисяч. Тільки раніше було 14 тисяч. Тобто контрабанда є одним із важливих джерел поповнення бюджету, а з іншого — корупції. У нас маса справ щодо митниці. Але знову ж таки, тут як в прокуратурі: немає ні ангелів, ні демонів. До уряду є безліч питань, але в мене, як генпрокурора, головні ці три питання", - сказав він.

Окрім цього, генпрокурор зазначив, що має різне бачення з прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом щодо боротьби з контрабандою, зокрема, щодо присутності поліцейських у зонах митного оформлення.

"Закон про митний кодекс говорить, що на митниці можуть перебувати лише митники — крапка. На виїзді, я двома руками "за", контролюйте. Але якщо хтось там всередині, закон позбавляє його будь-якої можливості щось робити. Це означає що? Що він просто символізує нову "кришу", для мене це неприйнятно. Друга позиція, де ми не сходимося, — я вважаю, що за контрабанду мають відповідати ті, які за її відсутність отримують зарплату. Це митники, вони мають нести відповідальність за те, що щось оформили правильно чи неправильно. Якщо за все відповідає СБУ, ГПУ чи МВС, тоді на холєру ми маємо митників?" - заявив він.

Водночас Луценко запевнив, що він не веде війну з главою уряду.

Нагадаємо, раніше Гройсман поскаржився на шалений тиск через боротьбу з контрабандою. Прем’єр-міністр закликав митників працювати чесно і пообіцяв захистити кожного.

Повʼязані теми:

Наступна публікація