Луценко побачив у блокуванні трибуни ВР "штурм уряду", а Геращенко назвав "Свободу" маріонетками Путіна

Луценко побачив у блокуванні трибуни ВР "штурм уряду", а Геращенко назвав "Свободу" маріонетками Путіна

У Раді вимагають слідства щодо корупції в уряді Яценюка

Конфлікт довкола створення ТСК стосовно прем'єра триватиме й у середу.

Парламентська трибуна від самого ранку була заблокована. Із вимогами розслідувати звинувачення в корупції на адресу Арсенія Яценюка до неї вийшли "свободівці", позафракційні депутати, а також один депутат від блоку Порошенка, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Депутати вимагали розслідувати звинувачення екс-голови Держфінінспекції Миколи Гордієнка щодо зловживань в уряді на суму понад 7,5 млрд гривень. "Свобода" вимагала зробити свого представника Юрія Левченка головою тимчасової слідчої комісії.

"Має бути розслідування у стінах Верховної Ради. Всі, хто не хочуть цього, є, відверто кажучи, зрадниками українського народу", - заявив він.

Неабияку активність розгорнув депутат від Блоку Петра Порошенка Сергій Каплін. Він вимагав одразу відсторонення Яценюка на час розслідування.

Ідею створення ТСК підтримала "Батьківщина".

"Я думаю, що це якраз те молоде крило, ті молоді депутати, які прийшли, вони вимагають чесності і справедливості. Я просто як людина, яка пережила всі ці складні часи, сказала, що неможна депутатам забороняти створювати тимчасові слідчі комісії", - пояснила Юлія Тимошенко.

Парламентська трибуна сьогодні від самого ранку заблокована

Парламентська трибуна сьогодні від самого ранку заблокована

Перед тим, як створювати будь-які комісії, спікер Володимир Гройсман пропонує провести публічне засідання парламентських комітетів, що борються з корупцією, аби заслухати всіх фігурантів і з'ясувати, чи не є заяви Гордієнка помстою за звільнення.

"Ми знаємо, як це буває зазвичай. Питання намагаються забалакати. Ми, в принципі, вважаємо наступним чином: якщо завтра розгляд в комітетах, окей, ми прийдемо на ці комітети і вимагатимемо реального розгляду, а не балаканини", - відреагував на це "свободівець" Андрій Іллєнко.

У прем'єрській фракції "Народний фронт" певні, що за гаслами про боротьбу з корупцією приховані спроби похитнути коаліцію і влаштувати політичну кризу.

"Те саме зараз робить Путін руками своїх маріонеток і блазнів типу Капліна, представників партії "Свобода", окремих представників блоку Тимошенко", - вважає депутат Антон Геращенко.

Усі факти про можливі зловживання мають бути заслухані публічно, вважає лідер президентської фракції Юрій Луценко. Більшість звинувачень від колишнього голови Держфінмоніторингу стосуються діяльності попереднього уряду Азарова, переконаний він. Але лише публічність допоможе розставити крапки.

"З моєї точки зору, це питання неприпустимо використовувати в якості піару, тим більше для штурму нинішнього уряду і коаліції. Окремі радикальні заяви депутатів не зможуть змінити співпраці коаліції навколо реформ в Україні", - прокоментував ситуацію Луценко.

Зняти блокаду трибуни не вдалося. У середу спільне засідання парламентських комітетів відбудеться у прямому телеефірі. На нього має з'явитися як звільнений голова Держфінінспекції Гордієнко, так і представник уряду.

Як уже повідомлялося, "Свобода" вимагає відсторонити Яценюка і розслідувати корупцію в Кабміні.

Кореспондент ТСН Ольга Кошеленко

Повʼязані теми:

Наступна публікація