Луценко попросив ВР змінити порядок притягнення депутатів до відповідальності

Луценко попросив ВР змінити порядок притягнення депутатів до відповідальності

Фото: УНІАН

За словами генпрокурора, зараз є плутанина з прокурорськими поданнями і шпаринка, яка дозволяє депутатам тікати за кордон.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко закликав депутатів Верховної Ради змінити регламент в частині порядку притягнення народних депутатів до відповідальності. За його словами, це необхідно для того, щоб у подальшому не виникало плутанини з прокурорськими поданнями.

Про це Луценко сказав під час зустрічі з депутатами фракції "Блок Петра Порошенка" на засіданні фракції у понеділок, 11 липня, пише речниця генпрокурора Лариса Сарган.

Зараз регламент парламенту вимагає голосування окремо за притягнення до відповідальності, окремо - за затримання депутата, а окремо - за арешт. Тому ГПУ повинна готувати різні подання, окрім того, у чинному Кримінально-процесуальному кодексі України немає такого поняття, як арешт.

"Оскільки такого поняття як арешт немає в КПК, логічно було б прописати в регламенті не "арешт", а "запобіжний захід, визначений судом", - зазначив Луценко.

Також очільник ГПУ вважає, що у законі необхідно прописати формулювання, яке б дозволяло вилучати документи для виїзду за кордон або призупиняти дію таких документів у депутата відразу після внесення подання, а не після позбавлення недоторканності.

"Треба продумати формулювання, бо його відсутність передбачає можливість втечі, в якій потім звинувачують парламент і прокуратуру", - сказав Луценко.

Нагадаємо, останнім часом в Україні сталося декілька великих корупційних викриттів. 30 червня стало відомо про масові обшуки та допити головних санітарних лікарів. У "чорному списку" опинився і головний санітарний лікар України Святослав Протас, якого міністр внутрішніх справ Арсен Аваков назвав головним організатором грошової афери. Учасників схеми схопили на отриманні першого ж траншу викрадених коштів (400 000 грн).

15 червня детективами НАБУ та прокурорами САП в рамках розслідування корупційної схеми з перепродажу газу, видобутого в рамках спільної діяльності з державним підприємством "Укргазвидобування", було здійснено 37 обшуків у Львові, Дніпрі та Києві.

Фігуранти газової схеми завдали державі збитків на 3 млрд грн, з яких 1,6 млрд – це кошти, отримані в результаті перепродажу газу посередниками та виведені через фіктивні підприємства. 1,3 млрд грн – це несплачена сума ренти за користування надрами.

Одним з організаторів розкрадання державного газу називають Олександра Онищенка. Статті, які інкримінуються нардепу, передбачають покарання від 7 до 12 років ув'язнення

5 липня Верховна Рада України зняла недоторканність з нардепа Олександра Онищенка – за це рішення проголосували 275 парламентарів.

Юрій Луценко повідомив про два гучні обшуки

Юрій Луценко повідомив про два гучні обшуки

Повʼязані теми:

Наступна публікація