Луценко зачитав свідчення офіцерів ЗСУ, яких для перевороту вербувала Савченко

Луценко зачитав свідчення офіцерів ЗСУ, яких для перевороту вербувала Савченко

Фото: УНІАН

Володимир Рубан нібито передав гроші військовим для купівлі автівки, яка мала перевезти зброю.

Офіцер ЗСУ дав свідчення про те, що Надія Савченко вербувала офіцерів для вчинення терактів у центрі Києва.

Про це заявив генеральний прокурор Юрій Луценко, пише Українська правда.

За словами глави ГПУ, у 2017 році "Рубан і Савченко вступили у змову з метою насильницького повалення конституційного ладу та захоплення державної влади, планували широкомасштабну терористичну атаку на центр столиці, де зосереджені адміністративні та житлові будинки". "Для отримання зброї Рубан і Савченко не пізніше листопада 2017 року досягли домовленості з ватажком терористичної організації "ДНР" Захарченком, який пізніше і передав зброю для цього теракту", - сказав Луценко. 

Він додав, що упродовж літа та осені Рубан і Савченко підшуковували співучасників і виконавців теракту. Так, за версією сторони обвинувачення, Надія Савченко зверталася з такою пропозицією до окремих офіцерів різних частин ЗСУ. Влітку 2017 року Савченко звернулася до офіцерів 8 полку спецпризначення ЗСУ, що дислокується у Харкові, які на момент контакту з нардепом були у зоні АТО. Йдеться про офіцерів Брезня, Захарченка, Ляща і Кота. Пропозицію нардепа вони сприйняли за маячню "неврівноваженої психічно людини". "Але коли в листопаді до цих же офіцерів звернувся Рубан, давши кошти на купівлю вантажного автомобіля для перевезення зброї з "ДНР" до України, офіцери негайно повідомили про це СБУ", - розповів генпрокурор.

"Один із офіцерів у суді надав показ, що у місто Бахмут Савченко приїхала з Рубаном. Савченко сказала, що вони поїдуть на територію ОРДЛО. У зв’язку з цим Рубан попросив придбати їм вантажний автобус та дав 8,5 тисяч доларів. Наступного дня, 20 листопада 2017 року, я передав цей автобус Рубану у Бахмуті. Рубан та Савченко проїхали на цьому авто до КПВВ "Майорське". І безпосередньо перед від’їздом Савченко розказала, що на зворотній дорозі вони везтимуть міномети", - прочитав свідчення офіцера очільник Генпрокуратури.

За словами офіцера, 23 листопада йому зателефонувала Савченко, сказала, що везе з Рубаном "з ОРДЛО міномети та зброю" і попростила офіцера допомогти їм провести це через КПВВ.

Своєю чергою, Савченко заяву Юрія Луценка спростувала.

Вінник впевнений, що Савченко завербували у російському ув'язненні

Вінник впевнений, що Савченко завербували у російському ув'язненні

Повʼязані теми:

Наступна публікація