Ляшко, Гройсман, Кононенко, Пашинський та багато інших: які політики не проходять до нової Ради

Ляшко, Гройсман, Кононенко, Пашинський та багато інших: які політики не проходять до нової Ради

Фото: Getty Images

Багато хто з нардепів програли свої давно "підгодовані" мажоритарні округи.

За даними оброблення майже 80% бюлетенів на дострокових парламентських виборах перемагає пропрезидентська партія "Слуга народу". Її результати перевищують конкурентів у чотири рази, а на мажоритарних округах партія також виборює близько 120 своїх представників, що фактично дозволить їй сформувати монокоаліцію.

Водночас, через такий успіх "Слуги народу", у якій не було жодного чинного народного депутата, величезна кількість відомих політиків, які роками обирались до парламенту, не потраплять до нової Верховної Ради дев’ятого скликання.

ТСН.ua розповідає, які політики не увійдуть до майбутнього парламенту як за списками непрохідних партій, так і програвши у мажоритарних округах.

Списочники

Після підрахунку майже 80% бюлетенів до парламенту проходять п’ять партій – "Слуга народу", "Опозиційна платформа – За життя", "Європейська солідарність", "Батьківщина" та "Голос".

Проросійська партія "Опозиційна платформа – За життя" отримала близько 13% голосів і може розраховувати на приблизно 37 нардепів за списком. А тому, найімовірніше, у новий парламент не потрапить депутат Юрій Мірошниченко, який був під №41. Скандальна ексочільниця міста Слов’янськ Неля Штепа, яку підозрюють у сепаратизмі, була у списку під №74, а тому у Раду не проходить точно.

Значно цікавіша ситуація у партії "Європейська солідарність", яка набирає трохи менше 8,5%. Буквально на межі проходження до парламенту перебуває №25 у списку, очільник Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович. Однак якщо у В’ятровича ще є шанси пройти до Ради, то значно менше їх у політиків, які перебувають у списку нижче, а саме №27 Тетяна Чорновіл, №29 Андрій Левус, №32 Юрій Бірюков, №34 Олександр Черненко, №38 В’ячеслав Кириленко, №39 Павло Розенко, №40 Володимир Соляр, №41 Ігор Артюшенко, №44 Сергій Висоцький, №45 Олександр Бригинець та №49 Ігор Лапін.

Трохи більше 8% голосів набирає і партія "Батьківщина". Вона може розраховувати на приблизно 24 депутати, а тому лишає незначні шанси потрапити до Ради №25 Сергій Євтушок. Водночас, №33 Олексій Рябчин та №37 Олександра Кужель до наступного парламенту не проходять.

В останній прохідній партії "Голос" у списку також не було жодного чинного нардепа.

Згідно з даними ЦВК, не долають 5%-ий бар’єр багато партій із відомими політиками. Усі вони не набирають і 4%, а тому потрапити до парламенту шансів вже майже не мають.

А тому від "Радикальної партії" до парламенту не проходять нардепи Олег Ляшко, Андрій Лозовий, Альона Кошелєва, Денис Силантьєв, Дмитро Лінько, Віктор Вовк, Сергій Скуратовський та інші.

У списку партії "Сила і честь" було не так багато політиків, однак до парламенту також не проходять Ігор Смешко, Олена Сотник, Рефат Чубаров, Іван Мірошниченко, Ірина Сисоєнко та Вадим Денисенко.

Від "Української стратегії Гройсмана" до парламенту не потрапляють сам Володимир Гройсман (прем'єр-міністр), міністри Лілія Гриневич, Олександр Саєнко, Євген Нищук, Павло Петренко, нардеп Андрій Тетерук.

У Раду не проходить і партія "Опозиційний блок", а разом з нею Євген Мураєв, Олександр Вілкул, Геннадій Кернес, Геннадій Труханов, Віталій Хомутиннік, Євгеній Гєллєр, Михайло Добкін, Тетяна Бахтєєва та інші.

Об’єднані націоналісти у "Свободі" також не проходять до парламенту. А тому у майбутній Раді не буде Олега Тягнибока, Андрія Білецького, Дмитра Яроша, Руслана Кошулинського, Богдана Бенюка.

Від "Громадянської позиції" не проходять Анатолій Гриценко, Дмитро Добродомов, Микола Томенко та інші, від "Самопомочі" - Андрій Садовий, Оксана Сироїд, Олег Березюк. Від Аграрної партії не проходить Михайло Поплавський, а від "Руху нових сил" - Міхеіл Саакашвілі та Давід Сакварелідзе.

До ВР проходять 225 депутатів за списками партій, по мажоритарних округах  – 199 обранців

До ВР проходять 225 депутатів за списками партій, по мажоритарних округах  – 199 обранців

Мажоритарники

Водночас, найбільшою несподіванкою цих парламентських виборів став програш багатьох кандидатів на мажоритарних округах, на яких вони перемагали по кілька виборів поспіль.

Зокрема у Вінницькій області за 11 округом не проходять віцепрем’єр Володимир Кістіон та співачка Анастасія Приходько. 14 округ програв нардеп Іван Мельничук. На 15 окрузі аж 6 місце посів нардеп Іван Спориш, а на 17 програє Юрій Македон. Також на 18 окрузі не зміг перемогти нардеп Руслан Демчак.

У Волинській області досвідчені політики отримали значно кращі результати. Лише На 20 окрузі програє нардеп Сергій Мартиняк.

Однак у Дніпропетровській області на усіх, окрім одного, округах перемогли представники від "Слуги народу". 24 округ програв нардеп Юрій Береза, 25 – Максим Курячий. На 27 окрузі програє Тетяна Ричкова, на 28 – Іван Куліченко. Також не проходять до парламенту нардепи Олександр Дубінін, Костянтин Павлов, Андрій Гальченко, Олег Кришин, Андрій Шипко, Артур Мартовицький, Сергій Мельничук, Вадим Нестеренко та Валентин Дідич.

У Донецькій області, переважно, перемогли кандидати від "Опозиційного блоку" та "Опозиційної платформи – За життя". До парламенту за округами у цьому регіоні не проходять нардепка Надія Савченко та її сестра Віра, Олег Недава, Костянтин Матейченко, Сергій Сажко, Борис Колесніков, Сергій Сівохо та Наталія Веселова.

Від Житомирської області до парламенту не потрапить "бурштиновий" нардеп Борислав Розенблат. Також до Ради наступного скликання не пройдуть депутати Сергій Пашинський, Олександр Ревега, Володимир Литвин та Павло Дзюблик.

У Закарпатській області програли усі кандидати, яких активно підтримувала Угорщина, чим викликала серйозне занепокоєння в українського МЗС. Із братів Балог до парламенту проходить лише один, Іван Балога та Павло Балога свої округи програли. Також не проходять до Ради депутати Юрій Чижмарь та Василь Брензович.

На Запоріжжі також переважно на всіх округах завоювали депутатські мандати кандидати від "Слуги народу". Тут повз Раду "пролітають" В’ячеслав Богуслаєв, Петро Сабашук, Володимир Бандуров, Євген Балицький та Вадим Кривохатько.

В Івано-Франківській області свої округи програли міністр енергетики Ігор Насалик, нардепи Віктор Шевченко, Анатолій Дирів, Михайло Довбенко, Юрій Тимошенко та Юрій Соловей.

Значна кількість відомих політиків балотувалась на Київщині. Однак тут також майже всі округи лишилися за партією "Слуга народу". Зокрема, до Ради не проходять депутати Руслан Сольвар, Віталій Гудзенко, Ігор Кононенко та Ярослав Москаленко. Також програли свої округи скандальний ексочільник Ірпеня Володимир Карплюк та нардепи Михайло Гаврилюк і Павло Різаненко.

У Кіровоградській області на різних округах програли нардепи Олександр Горбунов, Костянтин Яриніч, Станіслав Березкін та скандальний Максим Поляков.

Водночас, на Луганщині округи також переважно відійшли представникам від "опозиційних" партій – "Опоблоку" та "Опоплатформі". Ексрегіонал Володимир Струк до парламенту не проходить. Також не потрапляє туди і ексголова Закарпатської та Луганської ОДА Геннадій Москаль. Програли на своїх округах нардепи Сергій Рибалка та Віталій Курило.

На Львівщині не проходить до парламенту один із братів Дубневичів. Богдана Дубневича всього на кілька відсотка обходить кандидатка від "Голосу". Не проходять до Ради Ірина Фаріон, Лариса Ніцой, Ігор Тенюх та Артем Федецький. Окрім цього, програли у своїх округах нардеп Олег Мусій та міністр екології Остап Семерак.

На Миколаївщині до нової Ради не пройдуть нардепи Вадим Підберезняк, Олександр Лівік, Ігор Бриченко, Олександр Жолобецький та інші.

В Одеській області програють нардепи Сергій Ківалов, Віталій Барвіненко та Дмитро Голубов. Також не змогли обратися до парламенту і ексміністр транспорту Євген Червоненко та ексрегіонал Леонід Клімов. Однак низка політиків таки змогли перемогти на своїх округах.

Що стосується Полтавщини, то тут повз Раду "пролітають" нардеп та бізнесмен Костянтин Жеваго, а також екскандидат у президенти Сергій Каплін. Програли на округах і депутати Павло Кишкар, Юрій Бублик, Артем Вітко, Андрій Река та інші.

На Рівненщині до парламенту не потрапляють нардепи Ігор Луценко та Вікторія Войціцька. Також програють округи Олег Осуховський, Юрій Вознюк та Олександр Дехтярчук.

У Сумській області програв на своєму окрузі відомий міський голова Глухова Мішель Терещенко. Також не проходять до нової Ради нардепи Олег Медуниця та Олександр Сугоняко.

На Тернопільщині програють обидва брати Барни – Степан і Олег. Також не проходять до парламенту депутати Тарас Юрик, Михайло Головко та Ігор Побер.

У Харківській області на 168 окрузі "пролетіли" нардеп Валерій Писаренко та один із засновників Партії регіонів Володимир Семиноженко. Окрім них, на інших округах програли депутати Олександр Грановський, Дмитро Святаш, Володимир Мисик, Анатолій Денисенко, Анатолій Гіршфельд та Дмитро Добкін.

На Херсонщині також не пройшли усі чинні політики. Зокрема, до Ради не проходять нардепи Іван Вінник та Федір Негой, а також фігурант у справі вбивства Катерини Гандзюк, ексзаступник голови Херсонської ОДА Євген Рищук.

У Хмельницькій області програли свої округи депутати Сергій Мельник та Андрій Шинькович. Також не зміг обратися до Ради і ексречник Державної прикордонної служби Олег Слободян. Усі інші нардепи, переважно, пройшли до парламенту.

На Черкащині не змогла обратися до нової Ради нардепка Світлана Заліщук. Також програла свій округ експрессекретарка президента Ющенка Ірина Ваннікова. Не проходять до парламенту і нардепи Геннадій БобовВладислав Голуб та Валентин Ничипоренко.

У Чернівецькій області програв округ лідер фракції "Народний фронт" Максим Бурбак. Також не пройшли до Ради депутати Оксана Продан, Микола Федорук, Григорій Тіміш та Іван Рибак.

На 206 окрузі у Чернігівській області програв скандальний київський забудовник та депутат Максим Микитась.  Також не пройшов до Ради екскандидат у президенти Руслан Ригованов. Серед нардепів програли свої округи Олег Дмитренко, Олександр Кодола та Анатолій Євлахов.

У Києві також балотувалась значна кількість відомих колишніх та чинних політиків, однак на абсолютно всіх столичних округах перемогли кандидати від партії "Слуга народу". Це означає, що в новому парламенті не буде депутатів Віталія Сташука, Борислава Берези, Віктора Чумака, Андрія Іллєнка, Олександра Супруненка, Олександра Третьякова, Леоніда Ємця, Сергія Лещенка, Юрія Левченка та Вікторії Пташник. Також не проходять до Ради заступник мера Києва Володимир Прокопів, ексголова КМДА Олександр Попов, ексвіцепрем’єр Роман Безсмертний, блогер та політтехнолог Володимир Петров, колишній мер Києва Олександр Омельченко та засновник телеканалу "112" Андрій Подщипков.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Результати виборів до Ради
Наступна публікація