Ляшку порадили не вживати слово "даун" та розширити словниковий запас для лайки

Ляшку порадили не вживати слово "даун" та розширити словниковий запас для лайки

Фото: УНІАН

Організація "Даун Синдром", яка об'єднує батьків людей з синдромом Дауна, направила відкритий лист на адресу нардепа, який допустив некоректні висловлювання.

Цього тижня у Верховній Раді спалахнув скандал, причиною якого стало висловлювання лідера Радикальної партії Олега Ляшка - 12 січня у пості на Facebook нардеп назвав віце-прем'єр-міністра України Іванну Климпуш-Цинцадзе "урядовим дауном".

Відтак колеги Ляшка з міжфракційних об'єднань "Єврооптимісти" та "Рівні можливості" виступили із заявою про блокування усіх законопроектів Радикальної партії, доки Ляшко не вибачиться перед віце-прем'єром Іванною Климпуш-Цинцадзе.

Нардеп відмовився вибачатися перед урядовцями, водночас наголосивши, що "любить дітей сонця".

Обурення словами та дописами нардепа висловили у Всеукраїнській благодійній організації "Даун Синдром". 

"По-перше, використання слова "даун" замість "людина з синдромом Дауна" є некоректним та констатує ваше зневажливе ставлення до осіб з такою хромосомною аномалією. По-друге, такі вислови дискредитують вас як політичного діяча. Судячи з подальшої вашої спроби відокремити "урядових даунів" від сонячних дітей, ви добре розумієте неправомірність та недопустимість подібних висловів", - йдеться у відкритому листі на адресу Олега Ляшка, який організація надала ТСН.ua.

Також в організації наголосили, що висловлювання Ляшка викликали стурбованість і обурення у тисяч українських сімей, в яких живуть люди з синдромом Дауна.

"Ваші виступи як народного депутата України переглядають і слухають мільйони виборців, і якщо народний обранець подає такий приклад, як можна сподіватися на поважне ставлення до наших дітей пересічних громадян України?" - наголошується у листі.

"Як батьки, ми починаємо відчувати весь невиправданий негатив по відношенню до наших дітей одразу після їх народження. Тому з 2003 року ВБО "Даун Синдром" окрім психолого-педагогічної і соціальної підтримки сімей, що виховують дітей з синдром Дауна, веде велику просвітницьку роботу, руйнуючи існуючі стереотипи з метою підвищення обізнаності про синдром Дауна і про реальні можливості людей з цією хромосомною аномалією", - додали в організації, яка була утворена батьками дітей з синдромом Дауна.

Відтак від нардепа вимагають "не вживати слово "даун" як образливу характеристику та прибрати це слово з дописів у мережі Фейсбук.

У свою чергу президент організації "Даун Синдром" Сергій Кур'янов зауважив, що зараз важливо, щоб суспільство показало своє негативне ставлення до подібних висловлювань. "А політики - нехай вивчають українську мову і читають літературу. В ній є доволі багато потрібних слів і виразів, щоб висловити свою думку про опонентів", - наголосив Кур'янов.

Крім того, Кур'янов сподівається побачити реакцію на їхній лист від Уповноважених президента з прав дітей, людей та осіб з інвалідністю - Миколи Кулеби, Валерії Лутковської та Валерія Сушкевича.

Повʼязані теми:

Наступна публікація