Мала бути "максимально м’яка ситуація". Луценко прокоментував невдале затримання Саакашвілі

Мала бути "максимально м’яка ситуація". Луценко прокоментував невдале затримання Саакашвілі

Фото: УНІАН

5 грудня силовикам не вдалося доправити екс-президента Грузії на допит.

Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що правоохоронцям ставили завдання під час затримання лідера "Руху нових сил" Міхеіла Саакашвілі діяти максимально обережно щодо інших громадян України.

Про це він повідомив під час виступу у Верховній Раді.

"Вся відповідальність за затримання, згідно з законом, апатрида Міхеіла Саакашвілі лежить на оперативних підрозділах МВС і СБУ. Це вони роблять і будуть робити, поки його не затримають. Їм мною і їхнім керівництвом ставилось завдання, що має бути максимально м’яка ситуація щодо інших громадян України, бо на відміну від Саакашвілі ми думаємо про Україну, а не його особисті амбіції. У свій час він діяв по-іншому. Мій друг міністр внутрішніх справ Грузії Вано Мірабішвілі знаходиться багато років у тюрмі", - зазначив Луценко.

"Саакашвілі, який тут всім розповідає, як він реформував правоохоронну систему і судову систему Грузії, ховається від ним же створеної, як він каже, європейського гатунку, чесної і непідкупної Феміди", - додав генпрокурор.

Луценко у ВР продемонстрував плівки записів розмови Курченка та Саакашвілі

Луценко у ВР продемонстрував плівки записів розмови Курченка та Саакашвілі

Нагадаємо, 5 грудня зранку соратники Саакашвілі заявили, що у політика в квартирі невідомі вибивали двері. Згодом стало відомо, що екс-очільник Одещини видерся на дах будинку, де проживає. Там він переховувався від силовиків. Після цього політика вивели з будинку і посадили його до синього мікроавтобуса Volkswagen, проте його прихильники заблокували авто і не дали вивезти Саакашвілі. Згодом вони виламали двері - і він вийшов з машини. З колоною прихильників він підійшов до Ради.

В СБУ заявили, що здійснили затримання у рамках кримінального провадження, відкритого за ч. 1 ст. 256 Кримінального кодексу України (сприяння учасникам злочинних організацій). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років.

Генпрокурор Юрій Луценко оприлюднив запис розмови Саакашвілі та олігарха із "сім'ї" Януковича Сергія Курченка. Вони домовлялися про співпрацю.

Луценко також закликав Міхеіла Саакашвілі самостійно прийти до слідчих протягом 24 годин. Після цього терміну за політиком знову прийдуть силовики.

Поліція 6 грудня намагалася штурмувати наметове містечко біля Ради, однак зустріла опір активістів. Внаслідок протистояння в обох сторін є постраждалі. Правоохоронці заявили, що разом з СБУ проводили заходи з розшуку та затримання Саакашвілі. Однак їм не вдалося здійснити операцію.

Повʼязані теми:

Наступна публікація