Маніпуляції фактами: НАБУ прокоментувало заяви Омеляна щодо підозр у корупції

Маніпуляції фактами: НАБУ прокоментувало заяви Омеляна щодо підозр у корупції

Фото: УНІАН

Слідчі наголосили, що міністр не зовсім правильно розповів про ситуацію.

Поширена міністром інфраструктури України Володимиром Омеляном стосовно дій НАБУ інформація є недостовірною. Про це заявили у прес-службі Національного антикорупційного бюро України.

Правоохоронці назвали повідомлення чиновника про зміст повідомленої йому підозри неправдивими і такими, що вводить в оману суспільство. У НАБУ наголосили, що слідчі підозрюють Омеляна в незаконному збагаченні протягом 2015-2018 років, а попередній часовий проміжок лише досліджений на предмет наявності чи відсутності доходів, "законність яких була б підтверджена доказами, і які б, із врахуванням здійснених видатків, дозволили б йому заощадити грошові кошти для подальшого набуття активів у значному розмірі".

Омеляна підозрюють в незаконному збагаченні і декларуванні недостовірної інформації

Омеляна підозрюють в незаконному збагаченні і декларуванні недостовірної інформації

Слідчих, зокрема, цікавлять фінансові джерела покупки автомобіля BMW вартістю 1,415 млн грн у травні 2015 року, права власності на котрий набув брат міністра. "Слідство має докази, що це позашляховик  перебував у фактичному володінні високопосадовця, його користуванні та розпорядженні. Водночас цей факт у е-декларації міністра за 2015 та 2016 роки відображення не знайшов.  Так само, як і право користування будинком у передмісті Києва площею близько 270 м2 та вартістю майже 6 млн грн, у якому він проживав з початку грудня 2016 року (відомості мали бути вказані у декларації за 2016 рік, але цього не сталося)", - пояснили в бюро.

Антикорупціонери також повідомили про нез’ясованість джерел походження заощаджень Омеляна в розмірі  90 тис. дол. США та 25 тис. євро та нібито вжиті міністром заходи для приховування викритих порушень "шляхом незаконного впливу на результати перевірки, яка проводилась стосовно нього Національним агентством з питань запобігання корупції".

У НАБУ наголосили, що пильно стежать за ситуацію з корупцією на підприємствах, котрі підзвітні міністерству. Зокрема, на одній тільки "Укрзалізниці" розслідується 17 кримінальних проваджень, а 8 справ скеровано до суду. Збитки на цьому підприємстві, а також державних портах обчислюються сотнями мільйонів гривень.

Фото: НАБУ

Повʼязані теми:

Наступна публікація