"Маріупольський план". Хто такий Килимник і що він запропонував для завершення війни на Донбасі

"Маріупольський план". Хто такий Килимник і що він запропонував для завершення війни на Донбасі

Фото: Getty Images

Килимник відхрестився від звинувачень щодо зв'язків з російською військовою розвідкою. 

Український соратник Пола Манафорта, екс-глави виборчого штабу президента США Дональда Трампа, Костянтин Килимник заявив, що він детально інформував Манафорта про події в Україні під час президентських перегонів у Сполучених Штатах.

Про це він розповів в інтерв'ю "Радіо свобода".

Зазначається, що Килимник має подвійне українсько-російське громадянство. Через те, що він навчався в РФ, можна припустити, що Килимник пов'язаний з російською військовою розвідкою. Однак в інтерв'ю за 22 лютого він спростував такі звинувачення, хоча й зауважив, що спілкувався з Манафортом протягом передвиборчої кампанії 2016 року "кожні кілька місяців".

"Я інформував його про Україну", – прокоментував Килимник.

Очільник виборчого штабу Трампа фігурує в таємній бухгалтерії Януковича

Очільник виборчого штабу Трампа фігурує в таємній бухгалтерії Януковича

Своєю чергою, він додав, що формально не був радником Манафорта під час передвиборчої гонки 2016 року у США.

Згідно з повідомленням, Килимник низького зросту, соромиться камери, йому 46 років. Родом він із Кривого Рогу, а навчався у Військовому університеті Міністерства оборони РФ.

На початку 2000-х Килимник працював у Москві у Міжнародному республіканському інституті – некомерційній організації, що базується у Вашингтоні. Головною її метою є надання допомоги окремим країнам у побудові демократії за фінансової підтримки Державного департаменту США, а також європейських фондів та ООН.

Уже 2005 року Костянтин Килимник почав працювати на Пола Манафорта після Помаранчевої революції 2004 року.

"Манафорт – це людина, яка може об'єднати стратегію та повідомлення у щось, що працюватиме на перемогу. Він дуже висококваліфікований", – сказав Килимник.

Згодом Янукович оговтався від свого програшу 2004 року і вже виграв президентські перегони в Україні 2010 року. До слова, багато оглядачів приписують цю перемогу саме Манафорту.

Після обрання Януковича Килимник провів 90% свого часу в Адміністрації президента, де допомагав Манафорту. У листопаді 2013 року уряд Януковича став центром перетягування каната між Європейським Союзом та Росією з приводу торгової угоди, яка б витягнула Україну з "орбіти" Москви.

За словами Килимника, Манафорт у його присутності сказав тодішньому президенту України: "Ви повинні довіряти європейцям. Згодом ви поправите стосунки з Росією і у вас все буде гаразд".

Своєю чергою, Янукович зі зневагою відкинув угоду з ЄС, що викликало криваві протести у Києві та підсумку призвело до його втечі з України.

"Кожен казав йому (Януковичу – ред.), що ви повинні підписати угоду. Просто підписати бісову угоду. Однак Янукович не послухав Манафорта", – каже Килимник.

Згодом Росія провела таємну військову операцію з анексії Кримського півострова, а також продовжує підтримувати терористів на сході України у військовому конфлікті.

У липні минулого року, коли Манафорт ще працював із чинним президентом США, упродовж передвиборчої кампанії Трамп змінив рішення Республіканської партії щодо офіційного схвалення забезпечення України летальною зброєю, про  що вона просила Вашингтон.  

Однак уже наступного місяця на тлі скандалу із "чорною бухгалтерією" Януковича, куди й був уплутаний Манафорт, кампанія Трампа розірвала з ним зв'язки.

Пол Манафорт нелегально переводив мільйони доларів з України в США для Партії регіонів

Пол Манафорт нелегально переводив мільйони доларів з України в США для Партії регіонів

Незважаючи на консультування Манафорта під час передвиборчої кампанії 2016 року, Килимник стверджує, що він не отримував від нього гроші від 2014 року після втечі Януковича.

За словами Килимника, Манафорт востаннє відвідував Україну 2015 року. Наразі його (Манафорта – ред.) офіс у Києві на Майдані Незалежності зачинений.

Окрім того, за словами Килимника, ЗМІ неправильно розуміють Манафорта. Він стверджує, що екс-радник Дональда Трампа не отримував кошти з "чорної бухгалтерії" Януковича. Він також стверджує, що Манафорт не має зв'язків з Росією.

Зокрема, Килимник повідомив, що він підготував план зі встановлення миру в Україні через конфлікт з бойовиками.

Він назвав його "Маріупольський план" через те, що це місто розташоване на лінії воєнного конфлікту між Україною та територіями, підконтрольними терористам. Він передбачає повернення Віктора Януковича назад в Україну як регіонального лідера у Донецькій та Луганській областях.

Однак Килимник зауважив, що цей план не пов'язаний із Манафортом. При цьому він не виключає опору української опозиції. 

Раніше світло на діяльність Манафорта в Україні пролило видання The New York Times. Так, на початку серпня воно опублікувало матеріал, у якому розповідалося про роль Манафорта в українській політиці за часів Януковича та після втечі екс-президента. Зокрема зазначалося, що глава передвиборчого штабу Трампа працював з Ахметовим, Фірташем і Льовочкіним і створив "Опоблок". Незрозуміло, чи закінчилася робота Манафорта в Україні, коли він почав роботу з кампанією Трампа.

Крім того, видання The New York Times повідомляло, що екс-радник Віктора Януковича Пол Манафорт міг отримати 12,7 мільйона доларів протягом 2007-2012 років з прихованої каси "Партії регіонів". Водночас він заперечив отримання будь-яких грошей. Згодом на тлі скандалу із "чорною бухгалтерією" Януковича Манафорт звільнився з передвиборчого штабу Трампа. 

Український нардеп пропонує передавати Крим в оренду Москві

Український нардеп пропонує передавати Крим в оренду Москві

Повʼязані теми:

Наступна публікація