Меджліс подав позов проти Росії в Європейський суд з прав людини

Меджліс подав позов проти Росії в Європейський суд з прав людини

Фото: Elvir Sagirman / Facebook

Представницький орган кримських татар оскаржить рішення російської влади про заборону його діяльності.

Меджліс кримськотатарського народу подав позов до Росії в Європейський суд з прав людини.

Про це повідомляє правозахисний центр "Меморіал" (Москва), який разом з Європейським центром захисту прав людини (Англія) та Українською Гельсінкської групою представляє інтереси Меджлісу в ЄСПЛ, передає Укрінформ.

Представницький орган кримських татар оскаржить рішення російської влади про заборону його діяльності. У своїй скарзі Меджліс вказує, що включення його до переліку екстремістських організацій порушує статтю 11 (свобода зібрань та об'єднань) Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод.

Крім того, Москва порушує статтю 18 цієї Конвенції (межі використання обмежень щодо прав), заборонивши Меджліс і переслідуючи його членів у зв'язку з їхньою політичною позицією.

У зверненні до ЄСПЛ вказується, що російські суди не визнають статусу Меджлісу як представницького органу корінного кримського народу, тим самим порушуючи статтю "заборона дискримінації". Меджліс також позбавили права на справедливий судовий розгляд.

"Меморіал" зазначив, що наразі задокументовано 18 насильницьких зникнень кримських татар в анексованому Росією Криму. Тіла кількох активістів знайшли зі слідами побиття і тортур.

Нагадаємо, 26 вересня 2016 року так званий "Верховний суд Криму" визнав Меджліс кримськотатарського народу екстремістською організацією і заборонив його діяльність в Росії. Згодом це рішення підтвердив Верховний суд РФ.

Україна судитиметься з Росією через заборону Меджлісу кримськотатарського народу

Україна судитиметься з Росією через заборону Меджлісу кримськотатарського народу

Повʼязані теми:

Наступна публікація