Меркель готова боротися за Україну в ЄС і нагадує Путіну про завершення Холодної війни

Меркель готова боротися за Україну в ЄС і нагадує Путіну про завершення Холодної війни

Меркель вкотре пообіцяла поговорити з Путіним про тиск на Україну / Фото: ZN.UA

Країни повинні мати можливість самостійно ухвалювати самостійні рішення, заявила канцлер Німеччини.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель сподівається, що Україна таки підпише угоду про асоціацію з ЄС. Про це Меркель заявила, відповідаючи на питання ТСН.

Запрошення ще в силі

Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель хоче нагадати Володимиру Путіну, що Холодна війна закінчилася. А значить не треба розглядати євроінтеграцію України як інструмент проти Росії.

Про це канцлер планує особисто поговорити з російським президентом. А вже завтра на саміті у Вільнюсі вона нагадає українському президенту Віктору Януковичу - запрошення підписати угоду про асоціацію з ЄС в силі.

Меркель зазначила, що завтра у Вільнюсі сподівається зустріти президента України Віктора Януковича.

"Наскільки я читала, він буде заперечувати, що його до такого рішення підштовхнула Росія. Він напевне твердитиме,  що це самостійне його рішення. До речі, інколи він говорить, що навпаки Європа чинила тиск, але з цим уже не погоджуся я", - наголосила Меркель.

Вона нагадала, що Євросоюз дав Україні запрошення в рамках політики Східного партнерства.

"Україна наразі ухвалила рішення в даний момент не підписувати угоду про асоціацію. Ми будемо і надалі запрошувати Україну зробити це", - пообіцяла канцлер.

"Холодна війна закінчилася"

За словами Меркель, у цьому питанні є структурна проблема. Бо наближення України до Європи у Росії розуміють як віддалення від Росії.

"Цей менталітет "або/або" нам треба побороти. Самі країни Східного партнерства впоратися з цим не зможуть. Тут потрібно діяти Європейському союзу. І в цьому я бачу особливе завдання для Німеччини, це нам треба говорити з Росією. Щоби ми нарешті попрощалися з оцим "все або нічого". Холодна війна вже закінчилася. Країни повинні мати можливість приймати самостійні рішення", - наголосила канцлер.

При цьому Меркель зазначила, що вони бачать Росію як стратегічного партнера. Адже ЄС купує російський газ. А сама Росія зацікавлена в партнерстві, яке спрямоване на її модернізацію.

"Нам потрібно подолати останні релікти холодної війни, і я дуже охоче докладатиму і своїх зусиль", - запевнила канцлер.

Експерти у боротьбу за Україну не вірять

Однак боротьби Євросоюзу та Росії за Україну не буде - вважають деякі німецькі політологи.

Сьогодні блок партій ХДС/ХСС, куди належить і Меркель, уклала коаліційну угоду з соціал-демократами. Німеччина на порозі створення нової "великої" урядової коаліції. А німецькі соціал-демократи відомі прихильним і дружнім ставленням до Росії.

"Соціал-демократам вдалося просунути свою політику стосовно Росії, яка уникатиме конфронтації. Я не знаю, наскільки це проявиться в урядуванні. Пані Меркель уже оголосила, що протестуватиме проти амбіцій Путіна на європейську Україну", - вважає німецький політолог Геро Нойгебауер.

В якій формі Меркель це робитиме - питання відкрите, каже експерт.

"Але напевно вона не відійде від своєї звичної манери, тобто підніматиме цю тему в діалозі, а значить тема вже буде згадана і на ній можна буде ставити крапку", - резюмував Нойгебауер.

Нагадаємо, поговорити з Путіним щодо Росії Меркель вже обіцяла - раніше у своєму щотижневому відеозверненні канцлер заявила, що планує поговорити про Україну з президентом Росії, аби пояснити - хороші стосунки України з ЄС не стануть завадою добрим відносинам Києва й Москви. Бо ж усі країни – партнери.

Кореспондент ТСН Наталія Фібріг

Повʼязані теми:

Наступна публікація