Меркель збирається обговорити з Зеленським транзит газу після запуску "Північного потоку-2"

Меркель збирається обговорити з Зеленським транзит газу після запуску "Північного потоку-2"

Фото: Associated Press

Канцлер Німеччини переконана, що будівництво газопроводу вже не зупинити.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель пообіцяла обговорити з новообраним президентом України Володимиром Зеленським питання збереження транзиту газу через Україну після побудови газопроводу "Північний потік-2".

Про це повідомляє Deutshe Welle.

Канцлер визнала, що нова газова директива ЄС дає Єврокомісії можливість опротестувати проект, проте не завадить йому.

"Ключовим моментом" при будівництві нового газопроводу, на думку Меркель, є роль України. "Україна повинна залишатися транзитною країною, попри "Північний потік", - вважає канцлер. 

Вона пообіцяла обговорити це питання з новообраним українським президентом Володимиром Зеленським.

Те, що проти "Північного потоку-2" виступає провідний кандидат на посаду голови Єврокомісії від консервативної Європейської народної партії Манфред Вебер, Меркель пояснила його повагою до позиції країн Східної Європи, які побоюються цього проекту. "Але загалом я вважаю, що він (газопровід "Північний потік-2") є прийнятним", - наголосила канцлер.

Нагадаємо, 12 березня Європейський парламент ухвалив новий звіт стосовно політичних стосунків між Європейським союзом та Росією, в якому закликав припинити будівництво "Північного потоку-2" та бути готовим до введення нових санкцій. У звіті наголошується, що проект "Північний потік-2" може збільшити залежність ЄС від поставок російського газу та поставити під загрозу внутрішній ринок Європи, а тому має бути припинений. У лютому ж росіяни погрожували європейським країнам труднощами з газом, якщо вони блокуватимуть "Північний потік-2".

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація