Ми не допустимо пролиття крові після отримання Томосу про автокефалію - Порошенко

Ми не допустимо пролиття крові після отримання Томосу про автокефалію - Порошенко

Фото: Сайт президента України

Екзархи Вселенського Патріархату вже почали роботу "на фінішній прямій" цього процесу.

Президент України Петро Порошенко заявив, що не допустить провокацій після отримання Українською православною церквою Томосу про автокефапію.

Про це голова української держави заявив в інтерв'ю одному з місцевих телеканалів під час робочої поїздки на Львівщину.

Порошенко нагадав, що під час розгляду у Верховній Раді звернення до Вселенського патріарха щодо надання Томосу депутати однієї політичної сили перешкоджали голосуванню і намагался влаштувати бійку у парламенті, але не достягли своєї мети.

"Але я наголошую, що і після отримання Томосу ми не допустимо жодних провокацій, в які б ряси, і в які б одежі не одягалися провокатори. У нас буде збережено свободу віри. Кожен буде ходити своєю дорогою до Бога. І ми не допустимо і не маємо допустити пролиття жодної краплі крові, бо лише вірою і молитвою буде створено і буде існувати Українська Помісна Православна Церква", - сказав Порошенко.

Президент також зазначив, що Вселенський Патріарх призначив екзархів, "які розпочали вже роботу на фінішній прямій по наданню Україні Томосу". Але при цьому Порошенко наголошує, що він "ніколи не каже і не казав ні про дату, ні про те, що Томос уже у нас в кишені".

"І ще раз хочу наголосити – українська церква має бути відділена від держави. Я на цьому твердо стою. Тим більше, від держави іноземної. І не буде українська церква керуватися Москвою – столицею країни-агресора. Ми цього не допустимо" - сказав глава української держави.

ТСН.Тиждень дізналась, чи дадуть українській церкві Томос

ТСН.Тиждень дізналась, чи дадуть українській церкві Томос

Нагадаємо, що 7 вересня Вселенський патріархат призначив своїх екзархів (представників), які будуть представляти Константинополь у Києві - архієпископа Даніеля Памфилона зі Сполучених Штатів і єпископа Іларіона з Едмонтона з Канади. РПЦ відреагувала на призначення представників Константинополя в Україні та назвала це "безпрецедентним і грубим вторгненням на свою територію".

Після цього священний синод РПЦ на екстреному засіданні в п'ятницю, 14 вересня, вирішив припинити участь церкви у роботі структур під головуванням Константинопольського патріархату. Крім того, синод прийняв рішення про припинення в храмах Московського патріархату молитовного поминання патріарха Константинопольського Варфоломія за божественною літургією.

У понеділок, 17 вересня, екзархи Вселенського Патріархату архієпископ на зустрічі з президентом Петром Порошенком повідомили, що Українська православна церква перебуває на фінішній прямій до створення автокефалії.

Повʼязані теми:

Наступна публікація