"Ми - йому співпрацю, а він - протистояння". Труба поскаржився на Порошенка через неявку на допити

"Ми - йому співпрацю, а він - протистояння". Труба поскаржився на Порошенка через неявку на допити

Фото: УНІАН

П’ятий президент України фігурує у 13 кримінальних провадженнях.

П’ятий президент Петро Порошенко є фігурантом 13 кримінальних проваджень, які розслідує Державне бюро розслідувань, проте не має статусу підозрюваного.

Про це під час брифінгу заявив директор ДБР Роман Труба.

"Станом на сьогодні у нас немає проєкту підозри експрезиденту Петру Порошенку. На цьому етапі ми проводимо комплекс слідчих дій для встановлення або наявності або відсутності складу злочину у діях високопосадовців держави", - наголосив він, уточнивши, що Порошенко проходить як свідок.

За словами Труби, останнім було зареєстровано провадження про недекларування Порошенком доходів у щорічній декларації.

Окрім цього директор ДБР зазначив, що сьогодні, 9 жовтня, Порошенка викликали на допит на 14.00, в рамках розслідування провадження стосовно незаконного відчуження майнових прав на земельні ділянки, а також поскаржився, що Порошенко не співпрацює зі слідчими бюро і не ходить на допити.

"Ми пропонуємо йому співпрацю, а він — протистояння", - сказав Труба.

Нагадаємо, 17 липня ДБР викликало Порошенка на допит, але політик не прийшов. За словами Труби, у кримінальному провадженні щодо "Кузні на Рибальському" допитали інших свідків, зокрема й Сергія Тігіпка, а також провели виїмки документів. Труба наголосив, що надалі ДБР має намір викликати повторно Порошенка на допит для проведенння слідчих дій. Експрезидент, за словами керівника відомства, має бути зацікавлений у тому, щоб дати показання, аби слідство було неупередженим і повним. 

Уранці 19 липня детективи НАБУ та САП провели обшуки у приміщеннях ПАТ "Автомобільна компанія "Богдан Моторс", зокрема в спортивному клубі "5 елемент" (пов'язують із Порошенком та Кононенком). У НАБУ додали, що слідча дія санкціонована і проводиться в ході розслідування розтрати державного майна в особливо великих розмірах службовими особами Міноборони України та Генштабу ЗСУ України, які у 2015-2018 рр, на думку слідства, незаконно внесли до державного оборонного замовлення спеціальний автомобільний транспорт та здійснили його закупівлю за завищеними цінами. Як повідомлялося раніше, компанія "Богдан Моторс" отримала півмільярда гривень за таємними контрактами на закупівлю вантажних і санітарних автомобілів, зроблених на китайському шасі.

25 липня Порошенко прийшов на допит до ДБР. Тоді на капот його авто застрибнув невідомий чоловік і став показувати непристойні жести. Порошенко приходив до Держбюро й напередодні, і хотів провести допит раніше. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Скандал навколо Труби
Наступна публікація