"Ми зацікавлені в мирі, а Росія блокує виконання домовленостей" - Зеленський у річницю "нормандського саміту" в Парижі

"Ми зацікавлені в мирі, а Росія блокує виконання домовленостей" - Зеленський у річницю "нормандського саміту" в Парижі

Фото: Associated Press

На думку президента, Україна показала всьому світу, що зацікавлена у мирі, але рух має бути двостороннім.

Україна готова до нового етапу розведення військ на Донбасі і розмінування нових ділянок, а також до чергового раунду взаємного звільнення утримуваних осіб. Але Росія блокує виконання домовленостей.

Про це у середу, 9 грудня, з приводу річниці саміту "нормандської четвірки" у Парижі заявив президент України Володимир Зеленський, передає пресслужба глави держави.

За його словами, на прямих переговорах лідерів держав – учасниць "нормандського формату" можна досягти найбільш відчутних результатів щодо просування до миру на Донбасі.

"Шлях до миру завжди тернистий. Але це шлях, яким мають пройти обидві сторони. Активність України в процесі переговорів показала всьому світу та, головне, жителям на Донбасі, що саме ми зацікавлені в мирі, а Росія блокує виконання домовленостей", – сказав Зеленський.

Президент наголосив, що попри складнощі вперше за роки війни вдалося "встановити реальний режим припинення вогню, який в цілому триває від 27 липня 2020 року".

"Завдяки цьому вдалося зберегти десятки життів українських військових і цивільних", - зазначив глава держави.

Також Зеленський зазначив, що крім того, українська влада спростила вступ до закладів вищої освіти для абітурієнтів з тимчасово окупованих територій і побудувала на лінії розмежування нові сучасні контрольні пункти в’їзду-виїзду (КПВВ) з центрами надання адміністративних послуг (ЦНАП).

"За словами глави держави, цим Україна демонструє мирним жителям Донбасу по обидва боки лінії розмежування, що досягти миру реально", - зазначають в Офісі президента.

"Україна здатна виграти битву за емоції жителів тимчасово окупованої території. Ми робимо цілком конкретні речі, які наочно демонструють усім жителям Донецька та Луганська, які перетинають лінію розмежування, що Україна – це значно краще, ніж невизнані, нефункціональні, самопроголошені структури", – заявив Володимир Зеленський.

Нагадаємо, що 9 грудня рівно рік тому, 2019-го, в Парижі відбувся саміт у "нормандському форматі". Лідери України, Росії, Німеччини та Франції тоді узгодили низку домовленостей щодо врегулювання війни на Донбасі.

"Нормандська зустріч": всі учасники переговорів зробили зовсім різні висновки

"Нормандська зустріч": всі учасники переговорів зробили зовсім різні висновки

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зустріч "нормандської четвірки"
Наступна публікація