Мін'юст не отримував документів про помилування або видачу російських ГРУвців

Мін'юст не отримував документів про помилування або видачу російських ГРУвців

Євген Єрофеєв та Олександр Александров / Фото: УНІАН

Документи щодо українських політв'язнів перебувають на розгляді російської сторони.

До Міністерства юстиції України не надходили документи про видачу Росії або помилування російських спецназівців Євгена Єрофеєва і Олександра Александрова.

Про це повідомив очільник відомства Павло Петренко, передає "Інтерфакс-Україна".



"Станом на зараз ніяких таких документів немає", – розповів він.

Що стосується видачі Надії Савченко, то глава Мін'юсту нагадав, що всі документи подані так само, як і щодо інших українських політв'язнів, зараз вони перебувають на розгляді російської сторони.

"У нас є тільки інформація від ЗМІ про те, що нібито сьогодні в їх Мін'юст надійшов певний пакет документів, які вони будуть відпрацьовувати їх Федеральною службою виконання покарань", – сказав міністр.

Говорячи про контакти українського Мін'юсту з російськими колегами, Петренко сказав: "Ми контактуємо тільки за допомогою конвенційних механізмів".

Напередодні у російському Міністерстві юстиції заявили, що про обмін української льотчиці Надії Савченко, незаконно засудженої до 22 років колонії, не йдеться. Міністр юстиції Олександр Коновалов пояснив, що у відомстві розглядають лише можливість передачі Савченко до України для відбування покарання на батьківщині. Обмін на засуджених російських ГРУвців Олександра Александрова та Євгена Єрофеєва не розглядається. 

Раніше повідомлялося, що Міністерство юстиції України розпочало переговори про звільнення з російської неволі чотирьох українських політв'язнів - Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Геннадія Афанасьєва та Юрія Солошенка. Бранці погодилися пройти юридичну процедуру передачі засуджених осіб із Росії в Україну, яка може затягнутися до року. Згідно з процедурою, незаконно засудженні українці погоджуються з вердиктом російських суддів. Хоча про визнання ними вини – не йдеться.

Нагадаємо, ростовський суд виніс вирок українському режисеру Олегу Сенцову - 20 років за ґратами. Активіста Олександра Кольченка засудили до десяти років ув'язнення. Українців звинуватили у плануванні терактів у окупованому росіянами Криму.

Геннадій Афанасьєв був одним з ключових свідків звинувачення у справі Сенцова та Кольченка, однак зрештою він відмовився давати свідчення проти них і заявив, що раніше говорив під тиском.

Афанасьєв та інший фігурант справи Олексій Чирній, за версією слідства, були членами "терористичної групи" в Криму, нібито створеної Сенцовим. Після затримання обидва уклали угоду зі слідством, їхня справа розглядалася в закритому режимі, обидва отримали по сім років позбавлення волі.

Засудженого в Росії 73-річного українця Юрія Солошенка відправили на етап в Нижній Новгород. Його визнали винним у шпигунстві.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація