Мінськ, Червоний Хрест та "інший трек": Зеленський пояснив, як відбуватиметься звільнення полонених українців

Мінськ, Червоний Хрест та "інший трек": Зеленський пояснив, як відбуватиметься звільнення полонених українців

Глава держави запевнив, що дуже боїться "залишити там наших людей".

Обмін "всіх на всіх" із бойовиками ОРДЛО, про який було домовлено лідерами країн "нормандського формату" на саміті 9 грудня в Парижі, має відкрити можливість говорити про звільнення українців, котрі перебувають на території Росії та тимчасово окупованого Криму. Про це в ефірі програми "Право на владу" на телеканалі "1+1" заявив президент України Володимир Зеленський.

Зеленський розповів, як будуть звільняти полонених.

Зеленський розповів, як будуть звільняти полонених. Звільнення українців буде відбуватись у три етапи, розповів президент Володимир Зеленський в ефірі програми «Право на владу». Перший етап звільнення полонених – всіх встановлених на всіх встановлених осіб, яких нині утримують на території ОРДЛО. У Мінську 18 грудня будуть обговорюватись ці списки. Другий крок – звільнення тих бранців, яких тримають «на підвалах», але бойовики цього не визнають. Далі має відбутись звільнення тих політв’язнів у Криму та на території РФ.

Опубліковано ПРАВО НА ВЛАДУ Четвер, 12 грудня 2019 р.

"Зараз усіх встановлених – це перший етап. До Нового року, ми віримо в це – всіх встановлених на всіх встановлених", - заявив він. Глава держави пояснив, що ключовим етапом підготовки цього стане зустріч у Мінську наступного тижня. "18 числа зустріч у Мінську. Буде засідання тристоронньої групи в Мінську, і будуть обговорюватися ці списки", - розповів президент.

На думку Зеленського, важливим є те, що підсумки переговорів у Парижі мають спростити встановлення осіб інших заручників, яких утримують на території, підконтрольній бандформуванням "ДНР" і "ЛНР". "Але ми обговорили головне: упродовж цих п’яти років не було можливості, тобто бойовики не допускали туди представників Червоного Хреста, щоб дійсно підтвердили списки, які в нас є, але вони не узгоджені тією стороною. Тобто це буде другий крок", - пояснив він.

"Третій крок – ми домовились, ну, як домовились, проговорили з президентом Російської Федерації, що нам потрібно вирішити питання з громадянами України, які знаходяться на території Росії і які знаходяться на території Криму. Це інший буде трек. Я думаю, що ми його будемо проговорювати після обміну всіх узгоджених на всіх узгоджених", - підсумував Зеленський.

Нагадаємо, в Парижі 9 грудня відбулася зустріч лідерів Німеччини, Франції, України та Росії. Це - перший "нормандський саміт" з осені 2016 року.

Після прибуття Зеленського до Єлисейського палацу о 14:55 за місцевим часом (15:55 за Києвом), одразу розпочалася зустріч з президентом Франції Еммануелем Макроном, а після 16-ї - з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель.

О 16:00 була запланована зустріч лідерів країн-учасниць "Нормандського формату", а на 18:45 – пресконференція чотирьох лідерів, однак зустріч "четвірки" розпочалася на дві з половиною години пізніше. Також відбулися перші перемовини віч-на-віч Зеленського та Путіна.

Зустрічі тривали майже до опівночі за Києвом, після чого лідери "нормандської четвірки" дали разом пресконференцію та оприлюднили спільну заяву

Володимир Зеленський під час спілкування з пресою назвав головною перемогою саміту в Парижі обмін полоненими до кінця року у форматі всіх на всіх, але визнав, що цього "замало". Сторони під час зустрічей також обговорили "газове питання", контроль кордону на Донбасі, а також домовились про наступний саміт протягом чотирьох місяців.  

Повну хронологію перемовин "нормандської четвірки" читайте за цим посиланням

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація