Мінськ, миротворці і "Містралі": про що говорили Порошенко і Олланд у Парижі

Мінськ, миротворці і "Містралі": про що говорили Порошенко і Олланд у Парижі

Порошенко наголосив, що у нього немає розбіжностей з Олландом.

Багато що із того, про що президенти говорили приватно, розголошувати не можна.

Президент України перебуває з офіційним візитом у Франції. Петро Порошенко вже зустрівся з Франсуа Олландом, представником так званої "нормандської четвірки" - переговорної групи, що вже майже рік намагається дипломатичним способом умиротворити Росію. Про це йдеться у сюжеті ТСН.19.30.

Офіційний візит президента завжди передбачає елементи дипломатичної вистави.

Петро Порошенко прибув до Парижа із дружиною. На подвір'ї меморіального комплексу Палацу інвалідів президентське подружжя очікувала пишна церемонія зустрічі за участі національної гвардії. Оркестр бездоганно виконав "Ще не вмерла" і "Марсельєзу".

Втім, головні питання вирішуються не під супровід оркестру, а у приватних розмовах. Її з президентом Франсуа Олландом Петро Порошенко мав у Єлисейському палаці.

Повного дотримання Мінських мирних угод на Донбасі немає - очевидне констатували обидва лідери держав. Порошенко додав, що за його інформцією, на жаль, після 9 травня можливий розвиток нових сценарії. Яких саме не уточнював, але оце уточнення "на жаль" говорить про те, що, очевидно, ідеться не про роззброєння терористів. У цьому контексті Порошенко обговорював із Олландом можливість запровадження на Донбасі європейської миротворчої чи поліцейської місій.

Президент Олланд - активний учасник так званої "нормандської четвірки", переговорної групи, що вже майже рік намагається у дипломатичний спосіб умиротворити Росію. На мирному сценарії наполягає і досі: Україна не просила, а Франція не планує підтримати заяви про мир поставками летальної зброї. Запровадження миротворчих та поліцейських місій на Донбасі теж наразі не розглядають. Втім і Володимир Путін не дочекається з Франції вертолітоносців "Містралів", замовлених ще до того, як Росія напала на Україну.

"Щодо моєї зустрічі з президентом Путіним - вона відбудеться в межах ушанування століття геноциду вірмен, ми, звичайно, говоритимемо про двосторонні стосунки і також про виконання Мінських домовленостей і про постачання "Містралей". Як я вже казав, у нинішньому контексті постачання "Містралей" неможливе", - сказав Франсуа Олланд.

Тестом на те, чи готова Європа і надалі авансом підтримувати Україну, буде травневий саміт у Ризі. Там нарешті стане відомо, чи отримають українці можливість без віз їздити у Європу. Проблеми є, зокрема з безпекою та боротьбою з організованою злочинністю в Україні, натякає Олланд. Втім висновки можна буде робити після офіційного звіту щодо перспективи безвізового режиму 11 травня. Президент Украіни вірить, що ще не все втрачено.

"Ми впевнені, що зможемо знайти той формат, який дозволить з 1 січня забезпечити безвізові поїздки", - сказав глава української держави.

Президент України наголошує - багато що із того, про що вони з Олландом говорили приватно, розголошувати не може. Але запевняє - розбіжностей із французьким колегою не має. Із візитом-відповіддю Порошенко запросив його найближчим часом приїхати у Київ.

Нагадаємо, Олланд поставив крапку у суперечці щодо "Містралей" і розповів, про що говоритиме з Путіним.

Кореспондент ТСН Ольга Кошеленко

Петро Порошенко зустрівся з Франсуа Олландом

Петро Порошенко зустрівся з Франсуа Олландом

Повʼязані теми:

Наступна публікація