Миротворча операція ООН може стати визначальним фактором припинення страждань українців - Порошенко

Миротворча операція ООН може стати визначальним фактором припинення страждань українців - Порошенко

Фото: Reuters

Він висловив переконання, що "не існує кращого способу, як розгортання такої операції з повноцінним мандатом ООН".

Введення на Донбас багатонаціональної миротворчої операції під егідою ООН може стати найкращим рішенням для припинення страждань українського народу від агресії, розв'язаної Російською Федерацією.

Про це заявив президент України Петро Порошенко, - пише Укрінформ.

"Тимчасова окупація частин української території продовжує завдавати страждань українському народу й підривати регіональний і міжнародний мир та безпеку", - зауважив президент.

У цьому зв'язку він нагадав, що кількість жертв розв'язаного РФ конфлікту сягнула 35 тис., у тому числі більше 10 тис. загиблих та близько 25 тис. поранених. Кількість внутрішньо переміщених осіб перевищила 1,5 мільйони.

"Я впевнений, що багатонаціональна миротворча операція під егідою ООН з єдиною чітко визначеною метою щодо відновлення суверенітету та територіальної цілісності України може бути визначальним фактором припинення страждань українського народу", - заявив Петро Порошенко.

Він висловив переконання, що "не існує кращого способу, як розгортання такої операції з повноцінним мандатом ООН". За його словами, "це могло би змусити Росію добросовісно виконувати Мінські домовленості".

Порошенко висловив вдячність Німеччині, Франції і США за мобілізацію міжнародної підтримки цієї ініціативи.

"Тільки Росія проти миротворців! Причиною цього, серед іншого, є те, що Кремль боїться – він боїться, що миротворці побачать російських військових та військову техніку на всій окупованій території", - підкреслив Президент України.

Він також наголосив, що в Москві намагаються не втратити контроль над українсько-російською ділянкою кордону, "який Кремль утримує для забезпечення постійної інфільтрації своїх військ на Донбас".

Президент закликав ООН "надати сміливу відповідь цьому виклику", нагадавши про звернення України щодо розгортання операції з підтримання миру ООН на окупованій території Донбасу, яке досі не було задоволено.

"Ми розглядаємо це як випробування здатності нашої Організації вирішувати складні конфліктні ситуації. Тест, який ООН все ще має пройти", - резюмував Порошенко.

Порошенко поговорив телефоном з Ангелою Меркель про миротворчу місію та Сенцова

Порошенко поговорив телефоном з Ангелою Меркель про миротворчу місію та Сенцова

Нагадаємо, раніше президент України Петро Порошенко повідомив, що умови діяльності та повноваження миротворців на території Донбасу обговорювалися в межах так званого Нормандського формату, але вони не влаштовують президента РФ Володимира Путіна. На його думку, російський лідер мріє про специфічну місію миротворців в ОРДЛО. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація