Миротворці на Донбасі, деокупація Криму і докази агресії Росії: ключові тези виступів Порошенка в ООН

Миротворці на Донбасі, деокупація Криму і докази агресії Росії: ключові тези виступів Порошенка в ООН

Фото: Reuters

Президент України закликав ввести миротворчу місію на всю територію окупованого Донбасу.

У середу, 20 вересня, президент України Петро Порошенко виступив під час відкритих дебатів високого рівня Ради безпеки ООН і взяв участь у 72-й сесії Генеральної асамблеї ООН. Президент України підняв питання введення миротворців на Донбас, деокупації Криму і притягнення Росії до відповідальності за агресію проти України.

Наводимо ключові тези виступів Порошенка.

МАНДАТ МИРОВТОРЦІВ МАЄ ПОКРИВАТИ ВСЮ ТЕРИТОРІЮ ОКУПОВАНОГО ДОНБАСУ

  • "Ми вітатимемо будь-яку пропозицію, що принесе мир в нашу країну. Переконані, що повноцінна миротворча операція ООН є єдиним ефективним рішенням для деескалації, захисту народу України та для наближення нас до політичного врегулювання".
  • "Мандат миротворців повинен покривати усю окуповану територію, включаючи українсько-російський державний кордон, і це - обов'язкова умова".
  • "Поки кордон використовується з боку Росії як ключовий шлях для постачання озброєння та особового складу на Донбас, доти не буде миру в моїй країні".

Порошенко на саміті Радбезу ООН розповів, чого очікує від миротворчої місії на Донбасі

Порошенко на саміті Радбезу ООН розповів, чого очікує від миротворчої місії на Донбасі

ДОКАЗИ ПІДТРИМКИ РОСІЄЮ ТЕРОРИСТІВ НА ДОНБАСІ

Фото: Reuters

Маємо незаперечні факти, що Росія створює, керує, контролює та фінансує терористів, які діють на Донбасі. Це черговий доказ – це посвідчення російських офіцерів і солдат (президент продемонстрував військові квитки російських загарбників), дехто з яких вже знаходиться в українських тюрмах, за їх незаконні дії з окупації української землі. Трирічна російська агресія вже коштувала Україні більше 10 тисяч вбитих, близько 25 тисяч поранених та майже 1,8 мільйонів внутрішньо переміщених осіб".

СИТУАЦІЯ З ОКУПОВАНИМ КРИМОМ

  • "Окупований кримський півострів, відповідно до правозахисників, уже перетворився на територію репресій. Хто наважиться не погодитися з Кремлем, ризикує своєю свободою і навіть життям.

Українці та кримські татари зазнають арештів навіть через публікацію в соцмережах, або, як це сталося у випадку кримського фермера Володимира Балуха в грудні 2016 року – за вивішування українського національного прапора на приватному будинку.

Тривають переслідування лідерів Меджилісу – представницького органу кримських татар, чия діяльність заборонена російською окупаційною владою".

    • "Міжнародна спільнота має уважно відстежувати ситуацію в Криму, щоб попередити новий геноцид проти кримських татар та українців, інспірований сучасними поборниками сталінської тоталітарної ідеології".
    • "Мілітаризація Криму є ще одним безпековим викликом, який зачіпає всю Південну та Східну Європу, а також Північну Африку та Близький Схід. Україна рішуче засуджує численні військові навчання, які проводяться в Криму, а також біля кордонів України, особливо "Захід – 2017".

ПРО СИТУАЦІЮ НА ДОНБАСІ

  • "Стан дотримання прав людини та безпекова ситуація на Донбасі є не менш драматичною, ніж в Криму. Цього року Україна ініціювала три значні спроби започаткування режиму припинення вогню – з нагоди Великодня, збору врожаю та шкільне перемир'я. Однак, російські окупаційні війська та їхні маріонетки знов їх всі порушили.

У порушення Мінських домовленостей Росія продовжує направляти регулярні сили та постачати важке озброєння та боєприпаси окупаційним військам на території окремих районів Донецької та Луганської областей.

Вона безцеремонно відкидає встановлення постійного контролю ОБСЄ над кордоном між Україною та Росією. Питання звільнення заручників у рамках Мінського процесу зайшло в глухий кут. Список українських заручників на Донбасі постійно зростає. Люди викрадаються навмисно. Єдиною їхньою провиною є проукраїнська позиція".

СМЕРТІ ЖЕРТВ РЕЙСУ МН17 – НА СОВІСТІ РОСІЇ

Тривають два розслідування – технічне та кримінальне. Обидва виявили конкретні деталі. Ті, хто стояв за цим жахливим злочином, прибули з Росії. Ракета була доставлена з Росії. Смерть жертв рейсу МН17 на совісті Росії".

ЗАСУДЖЕННЯ ЯДЕРНИХ ВИПРОБУВАНЬ КНДР

  • "В ім'я миру та в обмін на безпекові гарантії, Україна віддала свій третій найбільший у світі ядерний арсенал. Двадцять років потому в Україну вдерся той, хто обіцяв поважати та (якщо необхідно) захищати державні кордони України. Тим не менш, ми залишаємося рішучими прихильниками глобального нерозповсюдження та роззброєння.

Саме тому, ми суворо засуджуємо ядерні випробування та багаторазові запуски балістичних ракет, здійснені Північною Кореєю".

ВИЗНАННЯ ГОЛОДОМОРУ ГЕНОЦИДОМ

  • "72-а сесія Генеральної Асамблеї співпадає з 85-тою річницею одного з найбільш смертоносного злочину ХХ століття – Голодомору. Це був штучний голод в Україні в 1932-1933 роках, організований тоталітарним режимом Сталіна, який призвів до загибелі від 7 до 10 мільйонів українців.

Доктор Рафал Лемкін, автор Конвенції про запобігання та покарання злочину геноциду, прийнятої Генеральною Асамблеєю ООН в 1948 році, назвав знищення української нації "класичним прикладом геноциду".

Я закликаю держави-члени ООН прийняти власне історичне рішення про визнання Голодомору актом геноциду".

Повʼязані теми:

Наступна публікація