Місцеві вибори-2020: чому цього разу за мандати змагалася рекордна кількість партій

Місцеві вибори-2020: чому цього разу за мандати змагалася рекордна кількість партій

Фото: УНІАН

В Україні триває реформа децентралізації.

Напевне, ніколи в історії України місцеві вибори не були такими популярними серед політичних партій. За новими правилами, балотуватися в депутати самостійно, без належності до політсили, можна лише там, де живе до 10 тисяч виборців. Тому за мандати цього разу змагалися рекордні 194 партії.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.Тижня.

Оновлювали 25 жовтня геть усю місцеву владу. Обирали й переобирали голів громад, ради міські, селищні, обласні та районні.

В Україні триває реформа децентралізації. А це означає, що завтра українці остаточно прокинуться в новій країні. Чимало цього року вже переїхали разом із будинком до іншого району. Замість 490 райцентрів в країні тепер лише 136. Так перекроїли мапу держави народні депутати ще влітку.

Є плюс, бо кількість чиновників, принаймні районних, зменшиться. Та все ж досі це було лише формально.

Децентралізація: в Україні повністю оновили місцеву владу

Децентралізація: в Україні повністю оновили місцеву владу

Тепер місце проживання змінять і гроші. Свої гаманці опиняться в руках громад. А ще земля з наступного року остаточно має стати товаром. А отже, місцева влада стає впливовішою.

Через війну та окупацію голосування 25 жовтня відбувалось не у всіх районах і територіальних громадах. І з цих же причин не обирали облради Донеччини, Луганщини та Криму. Але їх теж перекроїли — і українці там будуть обиратися.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Вибори
Наступна публікація